Bogdan Aurescu la Sesiunea anuala a Comitetului Executiv al Programului Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati
1 octombrie 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat MAE: „Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, în perioada 28-29 septembrie 2009, la Geneva, la Sesiunea anuală a Comitetului Executiv al Programului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi. Prezenţa la aceste lucrări a constituit o ocazie excelentă pentru evidenţierea contribuţiei României în politica de protecţie a refugiaţilor.
Astfel, în discursul susţinut în cadrul dezbaterii generale, şeful delegaţiei române a subliniat tripla capacitate în care România acţionează în planul protecţiei refugiaţilor: ca stat donator, ca stat care în curând va demara propria politică de relocare şi, în final, cea mai nouă contribuţie a ţării noastre în domeniu, ca stat gazdă şi partener al unui proiect pilot, primul în lume, prin crearea şi funcţionarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.
„Pentru România, acest Centru reprezintă doar ultimul dintre angajamentele asumate în cadrul răspunderii internaţionale partajate, în materia protecţiei refugiaţilor. Valoarea sa ca instrument de protecţie este esenţială şi am reuşit să îl punem în funcţiune cu sprijinul exemplar al UNHCR, IOM şi alţi parteneri de relocare”, a precizat Bogdan Aurescu în intervenţia din cadrul lucrărilor Comitetului. Evidenţierea acestei noi contribuţii nu face decât să dovedească, încă o dată, hotărârea României de a sprijini activitatea UNHCR, mai ales în contextul politic şi economic actual deosebit de complex.
De altfel, aceste demersuri ale autorităţilor române au fost menţionate în mod expres în cadrul lucrărilor, de către unele dintre delegaţiile participante, precum Olanda sau Marea Britanie – parteneri importanţi ai ţării noastre pentru realizarea politicii de relocare – care au felicitat România pentru modul în care a iniţiat şi continuă să dezvolte acest proiect.
În marja acestei sesiuni, a fost organizată o dezbatere cu tema Spaţiul Umanitar şi Securitatea Umană, moderată de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi António Guterrez, la care, în calitate de invitat special, Bogdan Aurescu a prezentat, în intervenţia sa, pentru prima dată comunităţii de la Geneva Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara. Cu această ocazie, a fost lansat şi volumul de prezentare a Centrului – The Emergency Transit Centre in Romania – Bringing refugees to safety – un material realizat de Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.
Bogdan Aurescu s-a referit la importanţa acestui Centru, „cel mai recent instrument de protecţie realizat de România, împreună cu partenerii săi”, un spaţiu în care refugiaţii, aşa cum reflectă şi mărturiile lor surprinse în materialul de prezentare a Centrului „se simt în siguranţă pentru prima dată după mulţi ani”.
Centrul nu reprezintă doar un model practic de protecţie, dar şi un model de funcţionare viabilă a unor parteneriate, între diferiţi actori, la diverse paliere, internaţional, regional, naţional sau local. Numai printr-o astfel de cooperare, a subliniat Bogdan Aurescu, se concretizează proiecte solide care oferă protecţie concretă refugiaţilor.
Dezbaterea s-a bucurat de o largă participare în rândul comunităţii diplomatice şi ONG-urilor prezente la lucrările desfăşurate la Geneva, numeroşi invitaţi exprimându-şi aprecierea pentru proiectul iniţiat la Timişoara, pentru operativitatea, eficienţa şi modul de acţiune a autorităţilor române şi a partenerilor străini. Aprecieri au fost transmise şi de înalţii oficiali ai UNHCR, prezenţi la dezbatere, centrul fiind caracterizat drept un „model de creare a spaţiului umanitar”, iar autorităţile române fiind felicitate pentru „curajul de a coopera şi pentru încrederea că proiectul iniţiat va funcţiona”.
Participarea la această sesiune a Comitetului Executiv a prilejuit şi o întâlnire a secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, António Guterrez, care l-a felicitat pe şeful delegaţiei române pentru eforturile României pentru deschiderea acestui Centru şi pentru succesul de care acest proiect se bucură. Bogdan Aurescu l-a invitat pe înaltul oficial în România, în contextul în care următoarea reuniune a Grupului de Lucru al Statelor de Relocare se va desfăşura la Timişoara, la începutul anului viitor. În cadrul discuţiei, a mai fost abordată tema reprezentării adecvate a României în cadrul Secretariatului UNHCR, oficialul ONU manifestând interes faţă de acest subiect.
De asemenea, şeful delegaţiei române a mai avut o întrevedere de lucru cu reprezentanţi ai delegaţiei americane prezente la Geneva, condusă de Eric P. Schwartz, asistent al secretarului de stat pentru populaţie, migraţie şi refugiaţi din Departamentul de Stat american. Şi această întâlnire a reprezentat un context pentru exprimarea aprecierilor şi mulţumirilor faţă de crearea şi funcţionarea Centrului de la Timişoara, SUA, partener important al României în politica de relocare, fiind direct interesată în reuşita acestui proiect care reprezintă un spaţiu în care se desfăşoară şi procedurile specifice relocării. La solicitarea sa, delegatului american i-au fost prezentate de către reprezentatul MAE o serie de elemente concrete cu privire la modalitatea de funcţionare a Centrului. De asemenea, Bogdan Aurescu a mulţumit pentru sprijinul constant al părţii americane în funcţionarea centrului, şi-a exprimat încrederea că acest sprijin va continua şi a prezentat şi alte componente ale politicii autorităţilor române în materia protecţiei refugiaţilor, referindu-se şi la noua calitate a României, ca stat de relocare. Cu ocazia întâlnirii, diplomatul român a ridicat problema includerii României în Programul Visa Waiver, subliniind progresele tehnice înregistrate până în prezent, de către autorităţile române. A solicitat sprijinul părţii americane pentru realizarea de acţiuni comune în special pentru reducerea pragului de refuz al cererilor de viză.”