Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

RNAG solicita degrevarea judecatorilor de activitati extrajudiciare


02.10.2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Corporate
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat RNAG: „Majoritatea adunarilor generale ale instantelor au hotarat reluarea activitatii de judecata in conditii normale. Protestul continua in forma refuzului judecatorilor de a participa la constituirea birourilor electorale si a restrangerii activitatii la Oficiul Registrului Comertului. Reamintim ca una dintre solicitarile exprese ale judecatorilor este degrevarea de sarcinile extrajudiciare neconstitutionale, precum implicarea in procesul electoral, sens in care RNAG solicita puterii executive si puterii legislative, Biroului Electoral Central, cat si Consiliului Superior al Magistraturii, sa exprime un punct de vedere ferm si sa ia in considerare acest fapt pentru a identifica de urgenta, impreuna cu puterea judecatoreasca, solutii.

Precizam ca suspendarea protestului pe o perioada determinata a fost o masura luata in interesul exclusiv al justitiabililor. Revendicarile judecatorilor trebuie rezolvate de urgenta, motiv pentru care solicita in continuare puterii executive, prin Primul ministru, de a initia dialogul cu puterea judecatoreasca.

Subliniem ca refuzul constant de dialog din partea executivului a determinat escaladarea nemultumirilor judecatorilor, culminand cu adoptarea formelor radicale de protest. In acest context, este cu atat mai inexplicabila atitudinea ministrului justitiei de a nu participa la dialogul initiat de catre puterea legislativa (prin constituirea comisiei speciale pentru analiza crizei din justitie), si de a culpabiliza puterea judecatoreasca pentru deficientele actuale ale economiei, cat timp conflictul a fost generat tocmai de lipsa sa de disponibilitate pentru dialog. Durata protestului este in directa legatura cu manifestarea de catre reprezentantii celorlalte puteri a deschiderii spre dialog, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru problemele din sistem.

Solicitam ca dl. Catalin Marian Predoiu, ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti, sa-si onoreze de urgenta promisiunea publica asumata in declaratiile sale din 21.09.2009, de a degreva judecatorii de sarcinile indeplinite la registrul comertului. RNAG atrage atentia ca, in situatia in care aceast lucru nu se va intampla, responsabilitate pentru un eventual blocaj la nivelul registrului comertului, in detrimentul solicitantilor, nu va fi imputabila judecatorilor. De altfel, este de remarcat interesul real manifestat de catre ministrul justitiei exclusiv cu privire la acest sector, interesand mediul de afaceri, in contrast cu dezinteresul aratat pentru justitiabilii din cauzele de drept comun.

RNAG informeaza ca participa activ la lucrarile comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei, instituita la data de 24.09.2009 de camerele reunite ale Parlamentului. Subliniem ca reprezentantii Parlamentului si-au insusit in totalitate principiile ce vor sta la baza elaborarii Pactului pentru Justitie, intr-o sedinta de la care ministrul justitiei a lipsit. Solicitam puterii executive sa dea dovada ca intelege importanta pentru stabilitatea statului de drept a adoptarii unui astfel de Pact, si sa-si asume la randul sai Principiile privind Pactul pentru justitie, implicandu-se in lucrarile comisiei parlamentare.

jud. Cristi DANILET
RNAG – Judecatoria Oradea”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti