Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
CEDO Opinii Sistemul judiciar

Greva magistratilor: o perspectiva a administratiei justitiei in institutiile internationale

2 octombrie 2009 | JURIDICE.ro, Iulia Motoc

Am evitat sa scriu despre acest subiect. Stiam de la inceput ca orice subiect de acest gen in Romania se politizeaza. Ceea ce lipseste in mod acut in tara este societatea civila asa cum a fost descrisa de traditia liberala, de la Hobbes la Tocqueville si in stiinta politica cel mai remarcabil de Robert Putman. In lipsa unor asociatii independente care sa functioneze activ si permanenta nicio dezbatere reala nu este posibila. Nu este posibila existenta unei democratii autentice fara aceste organizatii sau fara a le conferi vocea pe care o au in societatile democratice.

Asa cum intuiam, dezbaterea s-a politizat din ce in ce mai acut. Am participat pe 16 septembrie la o emisiune la TV moderata de Mihaela Craciun, un realizator aparte in special prin profesionalismul ei in lumea mass-mediei romanesti contemporane. Am avut posibilitatea sa propun un partener de discutie si m-am gandit imediat la Ana Labus, membru al Consilul Superior al Magistraturii pe care o cunoscusem prin intermediul magistratului Horatiu Radu, acum agentul Romaniei la CEDO. Aceasta este, pe scurt, povestea unei discutii pe care o avusesem cu dna Labus, cu cate luni in urma despre administrarea justitiei si drepturile omului.

Am prezidat trei ani la ONU un grup de lucru care se ocupa de administararea justitiei si drepturile si am avut posibilitatea sa vad in multe tari in care am discutat cu justitia, ONG si autoritatile pe aceasta tema. Pe scurt concluziile mele pe care le-am expus in emisiune.

1. Administrarea justitiei are un rol fundamental in apararea drepturilor omului. Este o descoperire de data relativ recenta, consacrata teoretica de lucrurile lui Fareed Zacharia despre ce inseamna un democratie fara stat de drept.

2. Spre deosebirea de Statele Occidentale, in care statul de drept a premers democratiei, in majoritatea celorlalte State lucrurile nu au stat asa. De aici si faptul ca societatea internationala este dominata de state in care administrarea justitiei nu functioneaza.

3. Este evident ca fara aceasta justitie efectiva niciun drept al omului nu poate fi aplicat, dimpotriva, este incalacat zi de zi, devine o contingenta pentru cei care ar trebuie sa puna capat acestor incalcari nu au forta sa o faca.

4. Daca se considera ca democratizarea Europei de Est s-a facut prin prisma Uniunii Europene, Uniunea a realizat acest lucru cam tarziu si din pacate le aplicat putin ”deux poids, deux mesures” intre tarile Europei de Est, avand un accent deosebit pe Romania si Bulgaria desi situatiile nu sunt mult mai bune nici in celalalte State din Europa de Est.

5. Asa cum arata ultimele rapoarte Brahimi dar si concluziile mele in Statele in care statul de drept nu este foarte puternic dar se investe egal in justitie, educatie, sanatate acestea din urma nu pot functiona pentru ca nu sunt garantate de un aparat de administrare a justitiei eficient.

Mai mult decat atat asa, cum constat din ce in ce mai mult in Romania, neincrederea in drept ca instrument fundamental al democratiei si modernitatii tinde sa se accentueze. Ca sa-l parafrazez pe Foucault poate ca numele dreptului, scris pe nisip se va sterge ca cel a omului.

prof. univ. dr. Iulia Motoc

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership