Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Greva magistratilor: o perspectiva a administratiei justitiei in institutiile internationale
02.10.2009 | JURIDICE.ro, Iulia Motoc

JURIDICE - In Law We Trust

Am evitat sa scriu despre acest subiect. Stiam de la inceput ca orice subiect de acest gen in Romania se politizeaza. Ceea ce lipseste in mod acut in tara este societatea civila asa cum a fost descrisa de traditia liberala, de la Hobbes la Tocqueville si in stiinta politica cel mai remarcabil de Robert Putman. In lipsa unor asociatii independente care sa functioneze activ si permanenta nicio dezbatere reala nu este posibila. Nu este posibila existenta unei democratii autentice fara aceste organizatii sau fara a le conferi vocea pe care o au in societatile democratice.

Asa cum intuiam, dezbaterea s-a politizat din ce in ce mai acut. Am participat pe 16 septembrie la o emisiune la TV moderata de Mihaela Craciun, un realizator aparte in special prin profesionalismul ei in lumea mass-mediei romanesti contemporane. Am avut posibilitatea sa propun un partener de discutie si m-am gandit imediat la Ana Labus, membru al Consilul Superior al Magistraturii pe care o cunoscusem prin intermediul magistratului Horatiu Radu, acum agentul Romaniei la CEDO. Aceasta este, pe scurt, povestea unei discutii pe care o avusesem cu dna Labus, cu cate luni in urma despre administrarea justitiei si drepturile omului.

Am prezidat trei ani la ONU un grup de lucru care se ocupa de administararea justitiei si drepturile si am avut posibilitatea sa vad in multe tari in care am discutat cu justitia, ONG si autoritatile pe aceasta tema. Pe scurt concluziile mele pe care le-am expus in emisiune.

1. Administrarea justitiei are un rol fundamental in apararea drepturilor omului. Este o descoperire de data relativ recenta, consacrata teoretica de lucrurile lui Fareed Zacharia despre ce inseamna un democratie fara stat de drept.

2. Spre deosebirea de Statele Occidentale, in care statul de drept a premers democratiei, in majoritatea celorlalte State lucrurile nu au stat asa. De aici si faptul ca societatea internationala este dominata de state in care administrarea justitiei nu functioneaza.

3. Este evident ca fara aceasta justitie efectiva niciun drept al omului nu poate fi aplicat, dimpotriva, este incalacat zi de zi, devine o contingenta pentru cei care ar trebuie sa puna capat acestor incalcari nu au forta sa o faca.

4. Daca se considera ca democratizarea Europei de Est s-a facut prin prisma Uniunii Europene, Uniunea a realizat acest lucru cam tarziu si din pacate le aplicat putin ”deux poids, deux mesures” intre tarile Europei de Est, avand un accent deosebit pe Romania si Bulgaria desi situatiile nu sunt mult mai bune nici in celalalte State din Europa de Est.

5. Asa cum arata ultimele rapoarte Brahimi dar si concluziile mele in Statele in care statul de drept nu este foarte puternic dar se investe egal in justitie, educatie, sanatate acestea din urma nu pot functiona pentru ca nu sunt garantate de un aparat de administrare a justitiei eficient.

Mai mult decat atat asa, cum constat din ce in ce mai mult in Romania, neincrederea in drept ca instrument fundamental al democratiei si modernitatii tinde sa se accentueze. Ca sa-l parafrazez pe Foucault poate ca numele dreptului, scris pe nisip se va sterge ca cel a omului.

prof. univ. dr. Iulia MotocPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.