Varia
JURIDICE

RIL promovat. Drepturile salariale ale personalului didactic


6 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a promovat recurs in interesul legii cu privire la următoarele probleme de drept:

I. Aplicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2007 a  dispoziţiilor art. 40 din Contractul colectiv de muncă nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006 unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, la stabilirea drepturilor salariale cuvenite personalului din învăţământul preuniversitar.

II. Data de la care coeficienţii de multiplicare utilizaţi pentru calculul drepturilor salariale ale personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar se majorează la valoarea prevăzută de Legea nr. 220/2007 pentru aprobarea Ordonanţei de Guvern nr. 11/2007.

Orientarile jurisprudentei:

I.1. Unele instanţe de judecată au considerat că începând cu data de 1 ianuarie 2007 drepturile salariale pentru personalul din învăţământ se stabilesc prin raportare la salariul minim  brut negociat prevăzut  de art. 40 din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010.

I.2. Alte instanţe de judecată, fără a nega incidenţa dispoziţiilor art. 3 alin. (1) lit. a) şi art. 101 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, au considerat că acestea trebuie interpretate prin corelare cu dispoziţiile art. 3 alin. (2) din acelaşi contract şi cu art. 12 alin. (1) din Legea nr. 130/1996, republicată care înlătură în mod expres de la negociere clauzele referitoare la  drepturile salariaţilor din instituţiile bugetare, a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.

II.1. Unele instanţe de judecată au considerat că la stabilirea drepturilor salariale cuvenite personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar, coeficienţii de multiplicare prevăzuţi de Ordonanţa de  Guvern nr. 11/207, astfel cum au fost modificaţi prin Legea de aprobare nr. 220/2007 urmează să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2007.

II.2. Alte instanţe au considerat că noii coeficienţi de multiplicare prevăzuţi de Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 220/2007 urmează să se aplice de la data intrării în vigoare a legii de aprobare, determinată potrivit art. 78 din Constituţie, respectiv 20 iulie 2007.

>> Textul integral al recursului in interesul legii

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro