Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Mama, tata si cei doi fii – cercetati pentru constituire de grup organizat
06.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii ROSTAŞ MARCU, zis „Gogu”, fiii săi, ROSTAŞ AMARILDU CEZAR şi ROSTAŞ NECULAI MIHAI, precum şi faţă de soţia acestuia din urmă, ROSTAŞ SOMNA, zisă „Fetea”, cercetaţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire a unui  grup infracţional organizat în scopul obţinerii de venituri ilicite în urma traficării de persoane şi traficării de minori, împreună şi în mod coordonat.

Potrivit unui comunicat DIICOT, „activitatea infracţională a grupării, ale cărei baze au fost puse la începutul anului 2009, era axată pe recrutarea, transportarea, cazarea sau primirea de persoane – apelându-se la diverse forme de constrângere ori profitându-se de situaţia materială a acestora – în scopul exploatării victimelor prin obligarea la practicarea cerşetoriei sau la comiterea de furturi.

Inculpatul ROSTAŞ MARCU ocupa locul de lider „spiritual” în cadrul grupului infracţional, acestuia revenindu-i rolul de „a instrui şi iniţia” victimele în scopul săvârşirii de infracţiuni, dar şi de a le imprima o stare de teamă şi subordonare prin constrângere fizică sau morală (ameninţări, violenţă, lipsire de libertate, confiscarea documentelor de identitate, etc.)

Victimele erau obligate să cerşească diferite perioade de timp în pieţele şi târgurile din judeţul Suceava, după care erau transportaţi în Polonia pentru a practica aceleaşi activităţi în marile intersecţii ale Varşoviei.

Din probele administrate în prezenta cauză penală există date certe că activitatea infracţională de acest tip a fost iniţiată încă din anul 2000, când inculpatul ROSTAŞ MARCU ar fi recrutat doi minori pe care i-a obligat să practice cerşetoria în folosul său, victimele fiind permanent supravegheate de fiii acestuia, iar sumele de bani obţinute însuşite în totalitate de către traficanţii de persoane.

Ulterior, inculpatul ROSTAŞ MARCU a „transferat” fiilor săi modalităţile de desfăşurare a activităţilor infracţionale, fiecare membru al grupării dobândind un rol distinct: fie de iniţiere a „strategiilor”, fie de punere în practică a acestora, în sensul supravegherii cerşetoriei sau furturilor, colectării sumelor de bani ori obiectelor furate, transportării victimelor şi traficanţilor.

Astfel, inculpatul ROSTAŞ AMARILDU CEZAR era recunoscut de membrii grupării şi perceput de victime ca un individ foarte violent, recalcitrant şi periculos, în timp ce inculpaţii ROSTAŞ NECULAI MIHAI şi soţia acestuia, ROSTAŞ SOMNA, obligau persoanele racolate (numeroşi minori, dar şi ajunse la vârsta majoratului) să practice cerşetoria şi îşi însuşeau toate sumele de bani obţinute din această activitate.

Tribunalul Suceava a emis, la data de 1 octombrie 2009, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de inculpaţii ROSTOŞ MARCU, ROSTOŞ NECULAI MIHAI şi ROSTOŞ SOMNA. La aceeaşi dată, procurorii DIICOT au dispus faţă de inculpatul ROSTOŞ AMARILDU CEZAR măsura preventivă de obligare de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi de identificare şi tragere la răspundere penală a tuturor participanţilor la activitatea infracţională.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.