« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Discutii ref. Pactul pentru Justitie – 6 octombrie 2009
07.10.2009 | JURIDICE.ro, Madalina Afrasinie

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marti, 6 octombrie 2009, la ora 12.00 a avut loc o noua sedinta a Subcomisiei Finante Buget, sedinta la care au participat printre altii domnul Predoiu, domnul Ragea, adjunctul Procurorului General, un domn procuror, doamnele Costiniu, Pivniceru, Ana Labus, inca doua doamne de la CSM (imi cer scuze, dar nu stiu cum le cheama), presedintele Subcomisiei, domnul Viorel Stefan, domnul Iordache, si inca trei parlamentari.

Discutiile au debutat cu intrebarea adresata de domnul Predoiu presedintelui Subcomisiei, in legatura cu  obiectul acestei Subcomisii. Dupa discutii contradictorii s-a ajuns la concluizia ca aceasta Subcomisie va trebui sa identifice cauzele care au condus la subfinantarea sistemului de justitie.

S-a convenit ca raportul final care va fi intocmit de aceasta Subcomisie sa cuprinda urmatoarele puncte:

1. Subcomisia va solicita  tuturor Curtilor de Apel si Parchetelor de pe langa acestea sa ii trimita fundamentarea bugetelor pe anii 2008 si 2009 (pentru ca s-a mers pe ideea ca undeva „firul se rupe” altfel nu se explica de ce bugetele sunt taiate in final, si nici nu se stie de cine, MJ sau MFP). Domnul Predoiu a mentionat in mod expres faptul ca Ministerul Justitiei  nu taie niciun leu de la bugetele instantelor si ca „lupul cel rau” se afla la Ministerul Finantelor Publice.

Curios a fost faptul ca domnul Predoiu a insistat pe faptul ca problema risipirii banilor ar fi la ordonatorii secundari si tertiari de credite, deoarece ei nu stiu cum sa ii administreze.

S-a replicat faptul ca, anual, se fac controale de Curtea de Conturi, iar daca ar fi fost vreo problema aceasta ar fi fost mentionata in acele rapoarte.

2. Investitiile: se doreste ca acestea sa fie prevazute intr-un buget multianual si sa se inceapa din anul 2010. Nimeni nu a avut vreo obiectie, toti cazand de acord ca unele instante primesc mai multi bani decat altele si nu se stie pe ce criterii.

3. S-a solicitat MFP relatii cu privire la cuantumul tuturor taxelor incasate din sistemul de justitie, pentru a se putea face o estimare (respectiv, cat anume ar acoperi aceste taxe din nevoile justitiei).

Presedintele comisiei a aratat ca el merge pe ideea ca aceste taxe sa fie constituite intr-un fond de rezerva la dispozitia instantelor.

Sedinta de ieri de la ora 17.00 a fost reprogramata pentru astazi la ora 14.00. Dl. Iordache a aratat ca astazi va fi probabil o sedinta scurta, tocmai pentru faptul ca nu au toate relatiile de la aceasta subcomisie, subcomisie care va prezenta niste concluzii preliminare.

jud. Madalina Afrasinie, Tribunalul Bucuresti

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Discutii ref. Pactul pentru Justitie – 6 octombrie 2009”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD