ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
10 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Consilierii juridici raman paria din Justitia romana
07.10.2009 | JURIDICE.ro, Iulian Urban


Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 514/2003 privind exercitarea şi funcţionarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, initiata de senatorii Iulian Urban si Augustin Humelnicu, a primit astazi raport de respingere in Comisia Juridica din Senat, voturile decisive venind de la senatorii PSD si PNL. Desi s-a recunoscut faptul ca initiativa este „oportuna”, s-a considerat ca trebuie sa fie pe mai departe lasati in afara sistemului de valori profesioniste consilierii juridici din Romania.

Adaug faptul ca nu am primit pana la inchiderea lucrarilor la Comisia Juridica din Senat, niciun punct de vedere scris din partea Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, astfel incat nu stiu ce sa mai cred in acest sens .

De altfel, MJLC s-a opus furibund adoptarii acestei initiative legislative, afirmand chiar faptul ca Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici functioneaza in baza unui statut publicat in MOF cu incalcarea legii asa cum spuneam aici, acest punct de vedere fiind reiterat de MJLC si in cazul unei alte propuneri legislative ce viza modificarea legii consilierilor juridici, care a fost dezbatuta tot astazi la Comisia Juridica din Senat si care dorea sa dea consilierilor juridici posibilitatea de asociere.

Iulian Urban, senator
Vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Iulian Urban, senator
Vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Consilierii juridici raman paria din Justitia romana”

 1. pompiliu bota spune:

  MJLC s-a opus furibund pentru ca stim cine este MJLC, stim cine este SOCRUL LUI MJLC, stim cine este COLEGUL DE FACULTATE SI DE GRUPA AL SOCRULUI LUI MJLC.

 2. Jumatate din lege era foarte buna, jumatate era foarte proasta.
  In special era proasta in partea unde vroiati ca toti consilierii sa aiba salariati de magistrati si sa aiba niscaiva cistiguri.
  Aici ati intrat pe tarimul constringerilor bugetare, iar consilierii juridici nu sunt 5000 ca magistratii, ci sunt 60.000.
  Din cauza acelor prevederi … ati distrus intregul proiect.

  Ce era cu adevarat interesant era posibilitatea ca toti consilierii juridici sa poata constitui cabinete individuale sau asociate si sa poata profesa independent, sa poata avea clienti persoane juridice si PERSOANE FIZICE.

  Din cauza lacomiei s-a dus naibii toata legea.
  Pacat!
  Am citit toata legea si cind am vazut chestiile alea cu impact pe buget, m-am gindit imediat ca nu are nici o sansa.
  Si chiar erau citeva aberatii acolo.

  Repet, prostia cea mai mare a fost ca nu ati reusit sa asigurati independenta in profesie si introducerea consilierilor pe piata reala a serviciilor juridice.

  Refaceti proiectul sau solicitati guvernului sa dea vreo ordonanta, ceva, ca este mult mai usor.

 3. avoc71 spune:

  Bun, si atunci intram iar in contradictie cu legea 51/1995 si uite asa, daca trecea legea asta se trezea si bota de mai sus cu deciziile lui cu tot si incepea din nou taraboiul, pe motiv ca el de ce nu poate si altii pot concura cu avocatii?

  Cred intr-o reformare totala a intregului sistem.
  Insa, mai cred ca nu voi apuca eu asta.
  Sper sa ma insel.

  • pompiliu bota spune:

   Dragul meu avocat 71, in primul rand, noi suntem avocati inscrisi in barouri legal infiintate.Colegii tai sunt inscrisi in barouri legal desfiintate (prin Legea 3 din 1948).Probabil colegii tai se organizeaza dupa L. 51/1995, dar entitatile dvs ,,barouri” nu exista de jure.In al doilea rand acea Uniune a consilierilor juridici este o alta mare pacaleala; nu acorda nici macar titlul de consilier juridic. Pentru a reprezenta o persoana juridica privata nu ai nevoie decat de imputernicire (delegatie) din partea acelei p.j.Nu ai nevoie nici de studii juridice.

   se trezea si bota de mai sus cu deciziile lui cu tot si incepea din nou taraboiul, pe motiv ca el de ce nu poate si altii pot concura cu avocatii?

  • Cristi S. spune:

   CU alte cuvinte, stimate coleg si prieten, te felicit pentru primul pas facut pe teren minat!

 4. roxanamiracle spune:

  Imi aduc aminte ca in urma cu multi ani am urmarit pe un post de televiziune (dar nu-mi aduc aminte care) un interviu cu o avocata pensionara – nici numele avocatei nu mi-l amintesc, din pacate…Vorbea cu nostalgie (dar si cu o anumita pasiune – estompata putin de timp) despre inceputurile carierei de „proaspat angajat al oficiului juridic” intr-o companie importanta (cred ca Posta sau ceva de genul asta…nu m-am straduit sa retin prea mult atunci) – pozitia era a unui „in house lawyer” al zilelor noastre…

  Cred c-ar trebui sa ne intoarcem un pic in timp si am avea nevoie chiar de de un „studiu istoric” pentru „a transa” cu adevarat si cat mai corect problema…si cred ca am sa incerc sa „aprofundez mai mult tema” la un moment dat…

  Poate ca n-ar fi fundamental gresita nici „unificarea celor doua profesii” (evident, parerile sunt impartite cu o multime de argumente „pro” si „contra” in care nu voi starui acum…). Pentru ca „independenta in profesie” a consilierilor juridici din anumite institutii publice sau chiar din unele firme din mediul privat este o „frumoasa utopie” (subscriu aici – dar putin mai altfel – la o idee de mai jos…).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate