Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tribunalul Prahova. Nu se constituie BEJ
07.10.2009 | Adrian Toni NEACȘU, Juridice.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Tribunalul Prahova: „La data de 7 octombrie 2009, ora 14.00, la sediul Tribunalului Prahova, a avut loc tragerea la sorţi efectuată de către preşedintele acestei instanţe pentru desemnarea, în şedinţă publică, pe funcţii, conform art.79 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României (actualizată până la data de 3.09.2009), a judecătorilor care intră în compunerea Biroului Electoral Judeţean Prahova pentru alegerile ce se vor desfăşura la data de 22 noiembrie 2009.

În urma tragerii la sorţi au fost desemnaţi domnul judecător Niţă Constantin, în calitate de preşedinte, doamna judecător Gîrlonţa Ana, în calitate de locţiitor, şi doamna judecător Constantin Georgeta, în calitate de membru.

După anunţarea rezultatului tragerii la sorţi, cei trei judecători desemnaţi şi-au exprimat refuzul expres privind  detaşarea  la Biroul Electoral Judeţean Prahova, invocând Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din circumscripţia Curţii de Apel Ploieşti din data de 31.08.2009, menţinută sub acest aspect prin Hotărârea din data de 28 septembrie 2009, precum şi dispoziţiile art. 125 alin. 2 din Constituţie coroborate cu  art. 58 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cărora detaşarea este condiţionată de acordul scris al judecătorului, acord ce reprezintă o transpunere a principiului inamovibilităţii.

Se impune precizarea că, anterior momentului tragerii la sorţi, 24 de judecători din totalul de 26 judecători în exerciţiu la această instanţă au formulat cereri similare.

De aceea, Preşedintele Tribunalului Prahova a solicitat Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze această situaţie şi să sesizeze de urgenţă Secţia pentru Judecători pentru a se  pronunţa asupra detaşării celor trei judecători indicaţi, în condiţiile inexistenţei acordului lor scris, strict necesar pentru o atare măsură.

Totodată, în conformitate cu dispoziţiile art.6 alin.2 din Hotărârea nr.193/2006  pentru aprobarea Regulamentului privind transferul, delegarea şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, a Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele acestei instanţe a precizat că  nu îşi poate exprima acordul pentru o eventuală detaşare, având în vedere şi faptul că participarea celor trei judecători la activitatea biroului electoral judeţean este de natură să perturbe grav şi iremediabil activitatea de judecată în condiţiile în care tribunalul funcţionează efectiv cu doar 26 de judecători dintr-o schemă de 40 de judecători, volumul de activitate înregistrând o creştere de 15% în primul semestru al anului anterior.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova

Vicepreşedinte  Ionela Alina Anton”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti