Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tribunalul Vrancea. Nu se constituie BEJ
07.10.2009 | Adrian Toni NEACȘU, Juridice.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Astăzi, 07.10.2009, la Tribunalul Vrancea a avut loc şedinţa pentru tragerea la sorţi, dintre judecătorii acestei instanţe, a membrilor Biroului electoral judeţean pentru organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor specifice perioadei electorale în vederea alegerii Preşedintelui României, dar, datorită unor incidente de natură legislativă, BEJ Vrancea nu a putut fi constituit.

Procedura de desemnare a membrilor BEJ Vrancea a urmat cursul legal, Preşedintele Tribunalului procedând la extragerea propriu-zisă, dar s-a constatat faptul că toţi magistraţii acestei instanţe şi-au exprimat refuzul expres privind detaşarea în cadrul birourilor electorale. Aceştia au invocat prevederi constituţionale, dar şi dispoziţii ale Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi Hotărârile Adunărilor generale ale judecătorilor din circumscripţia Tribunalului Vrancea.

Astfel, conform art.29 alin.2 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, modificată şi completată prin OUG nr.95/2009: „pe perioada cât funcţionează birourile electorale, membrii acestora se consideră detaşaţi”. Dar, detaşarea este condiţionată de acordul scris al judecătorului, acord ce reprezintă o transpunere a principiului constituţional al inamovibilităţii (art. 58 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor). Totodată, potrivit art. 2 alin 2 din actul normativ mai înainte precizat “Judecătorii inamovibili pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor.”

Dată fiind această stare de fapt, s-a consemnat faptul că BEJ Vrancea nu poate fi constituit, urmând a fi sesizată Secţia de judecători a CSM, unica autoritate competentă să analizeze şi să dispună asupra detaşării forţate a judecătorilor la Biroul electoral judeţean (munca forţată este interzisă atât de prevederile constituţionale, cât şi de legislaţia socială internaţională).

Totodată, Preşedintele Tribunalului Vrancea a precizat că nu îşi poate exprima acordul pentru o eventuală detaşare, având în vedere şi faptul că participarea celor trei judecători la activitatea biroului electoral judeţean este de natură să perturbe grav şi iremediabil activitatea de judecată.

Precizăm şi faptul că se va solicita CSM să se dispună detaşarea sau transferul la Tribunalul Vrancea a unor judecători de la alte instanţe din ţară care şi-au exprimat acordul de a fi detaşaţi pe perioada desfăşurării alegerilor la birourile electorale, astfel încât să poată fi derulate procedurile administrative de desemnare a judecătorilor membri ai Biroului Electoral Judeţean Vrancea, respectiv ai birourilor secţiilor de votare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti