Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
13 comentarii

Ce mai vrea si neretroactivitatea asta? Duca-se pe pustii!!


8 octombrie 2009 | Adrian Toni NEACȘU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Opinii

Existenta oricarui stat se bazeaza pe reguli clare si nenegociabile. Constituitia unei tari este construita din axiome ce prin definitie nu trebuie sa necesite vreo justitificare suplimentara. Cine relativizeaza, pune la indoiala sau se face ca i s-au lipit paginile Constitutiei tocmai la vreun articol care deranjeaza intr-un context sau altul, comite direct un atac la civilizatie.

Acolo unde legea fundamentala a statului, adica rezultatul suprem al devenirii lui ca entitate organizata, spune ca verdele e verde, oricat am suferi noi de daltonism, el nu va deveni niciodata rosu sau albastru. Si daca toata populatia Romaniei se va molipsi, prin absurd, de cecitate cromatica, cat timp ea nu va fi modificata, verdele pe care il proclama va fi tot verde.

Constitutia Romaniei, ca oricare al act asemanator din lumea asta, are prostul obicei sa se rezume la enunturi scurte. Pletora de specialisti respectabili care o explica mai departe ramane captiva intr-un argou tehnic aproape jignitor pentru cetateanul obisnuit. Cand spui neretroctivitate la o ora de prime-time pe un post de stiri e ca si cum ai pune un pikamer in mana celui ce scrie acum (si care are sub 70 de kilograme): nimic din efectul scontat.

Constitutia insasi pare putin mai atenta decat specialistul din exercitiul nostru de imaginatie  la sensibilitatile omului de rand si enunta laconic dar lizibil ce inseamna asta : Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile (art 15 alin 2). Pare ceva mai clar acum? Eu zic ca da: daca dai o lege azi ea se aplica intotdeauna de azi in viitor, niciodata de azi in trecut. Altfel spus, daca  dreptul de vot pentru femei in Romania a fost recunoscut pentru prima data in 1929, asta ca nu inseamna ca pentru trecut s-a recunoscut dreptul de vot si celor 4 sotii ale lui Stefan Cel Mare (si Sfant).

Cel mai bun specialist in ale interpretarii Constitutiei in Romania este, dupa constitutia si legile din biblioteca mea cel putin, Curtea Constitutionala. Asa ca sa o ascultam ce are de zis in legatura cu neretroactivitatea care cam schioapata zilele astea prin Republica, cum ar zice o colega.

Ca sa aratam ca ne intereseaza si actualitatea iar nu numai istoria jurisprudentei o sa ne referim chiar la povetile date de Curtea Constituionala in legatura cu aplicarea legii numai pe viitor in ce priveste pensiile.

„În ceea ce priveşte neconstituţionalitatea prevederilor art. II alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 87/2000, prin raportare la dispoziţiile art. 78, coroborat cu art. 15 alin. (2) din Constituţie, Curtea constată că textul de lege criticat nu conţine nici o dispoziţie cu caracter retroactiv. Astfel textul, referindu-se la “pensiile cuvenite începând cu data de 1 iulie 2000”, are în vedere venitul impozabil lunar din pensii, deci nu şi pensiile cuvenite anterior datei de 1 iulie 2000, situaţie în care nu se poate susţine existenţa unei neconcordanţe între data de 1 iulie 2000, prevăzută de text, şi cea a publicării ordonanţei în Monitorul Oficial al României.”(Decizia nr. 173/2001, M.Of.  nr. 500/2001).

„Curtea reţine că prin adoptarea Legii nr. 164/2001 s-a reglementat o nouă modalitate de calcul şi de stabilire a pensiilor militare de stat. Evident, acest nou mod de calcul se poate aplica doar pensiilor stabilite după data intrării în vigoare a legii.” (Decizia nr. 46/2002, M.Of.  nr. 218/2002)

“Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv, in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, cu numai pentru viitor, incepand cu data intrarii in vigoare.” (Decizia nr. 375/2005, M. Of.  591/2005)

“Potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Constitutie, conditiile de exercitare a dreptului la pensie si la alte forme de asistenta sociala se stabilesc prin lege si, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislatia in materie si de a stabili data de la care opereaza recalcularea, insa orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la data intrarii sale in vigoare, pentru a respecta principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie.” (Decizia nr. 57/ 2006, M. Of. nr. 164/2006)

“Operatiunea de recalculare priveste in mod inevitabil trecutul, pentru ca stagiul de cotizare a fost realizat in trecut, dar se efectueaza doar dupa data intrarii in vigoare a ordonantei si are efecte numai pentru viitor, pensia recalculata intrand in plata numai de la data emiterii deciziei. In cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei, se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior.” (Decizia nr. 120/2007, M. Of. nr. 204/2007)

“Curtea face, de asemenea, precizarea că, prin constatarea neconstituţionalităţii Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.230/2008, Guvernul nu este împiedicat să promoveze, cu respectarea dispoziţiilor constituţionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivităţii legii, nediscriminării şi egalităţii în drepturi şi a celorlalte norme şi principii prevăzute de Constituţie, măsurile necesare cu privire la cazurile şi condiţiile în care pensia poate fi cumulată cu veniturile realizate din muncă.” (Decizia nr. 82/2009, M. Of. 33/2009)

Cam asta e cu neretroactivitatea in domeniul pensiilor dupa jurisprudenta mereu aceeasi a Curtii Constitutionale : cele aflate in plata constituie drepturi legal castigate si nu pot fi afectate prin recalculare, orice noua reglementare aplicandu-se numai pe viitor, adica pensiilor stabilite dupa data intrarii in vigoare a acesteia.

Deschid insa din nou un proiect de lege care zilele astea se ocupa de alungatul oamenilor din instante, pustiindu-le mai ceva ca gripa aviara, citesc, imi reneg toti profesorii de drept constitutional, asigurari si drepturi sociale si exclam: Neretroactivitatea? Duca-se pe pustii!!

jud. Adrian Neacsu
Presedinte Tribunalul Vrancea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică