Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

MJLC raspunde lui Dan Lupascu ref. degrevarea judecatorilor de activitati la Registrul Comertului


08.10.2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Corporate, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat MJLC: „Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a elaborat două proiecte de acte normative care să concretizeze în plan legislativ propunerea ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, anunţată în data de 21 septembrie, în vederea înlocuirii judecătorilor delegaţi la registrul comerţului cu registratori comerciali.

Obiectivul MJLC este introducerea unei proceduri mai rapide de înregistrare. Modificările legislative sunt impuse de contextul în care protestul magistraţilor a condus la blocarea activităţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în luna septembrie fiind amânate peste 20.000 de cereri depuse la ONRC.

Astfel, un prim proiect de act normativ prevede înlocuirea judecătorilor delegaţi la registrul comerţului cu funcţionari ai registrului comerţului.

Un al doilea proiect de act normativ prevede degrevarea judecătorilor delegaţi de toate activităţile administrative la registrul comerţului şi păstrarea în sarcina lor exclusiv a atribuţiilor jurisdicţionale.

MJLC menţine decizia instituţională de modificare a regimului juridic al înregistrărilor în registrul comerţului, astfel încât acesta să se facă prin control administrativ, eliminând complet controlul jurisdicţional şi implicit prezenţa judecătorilor în registrul comerţului.

Această reformă trebuie însă operată cu prudenţă, astfel încât activitatea registrului să nu fie perturbată. Pe de altă parte, trecerea la înregistrarea prin registratori comerciali, care să preia rolul judecătorilor delegaţi, presupune elaborarea statutului juridic al acestora, selectarea şi crearea corpului profesional al registratorilor comerciali. Acest proces implică, potrivit evaluărilor MJLC, un interval de timp de minimum 3 luni şi maximum 6 luni.

De aceea, MJLC a elaborat două proiecte de legi, pentru a consulta CSM în ambele variante şi a da Guvernului posibilitatea să decidă, pe baza evaluărilor impactului schimbărilor asupra funcţionării normale a registrului comerţului.

Pe baza celor de mai sus, MJLC regretă şi dezavuează afirmaţiile făcute de dl judecător Dan Lupaşcu, membru CSM, în şedinţa  Plenului CSM de astăzi 8 octombrie, pe marginea celor două proiecte. Afirmaţiile pleacă, ca de atâtea ori, de la premisa relei credinţe a MJLC şi ignoră prevederile celui de-al doilea proiect, care degrevează judecătorii delegaţi de toate activităţile administrative de la registrul comerţului, ca prim pas către reformarea completă a procedurii de înregistrare.

MJLC îşi va continua politicile publice în sistemul judiciar, în mod transparent conform documentelor de poziţie publică publicate pe site-ul ministerului şi a declaraţiilor reprezentanţilor acestuia.

MJLC va continua să combată orice fel de distorsionare sau dezinformare intervenite asupra mesajului public, politicilor instituţionale şi proiectelor formulate.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE”

Nota Juridice.ro:

In cadrul sedintei de Plen, de joi, 8 octombrie 2009, jud. dr. Dan Lupascu a declarat privind punctul 17 de pe ordinea de zi ref. proiectul de OUG privind unele masuri referitoare la activitatea de inregistrare la Registrul Comertului: „In primul rand, iniţial, noi am aplaudat initiativa Ministerului Justitiei de a incerca o degrevare totala a judecatorilor de activitatea de la Oficiul Registrului Comertului.

Bucuria noastra a fost, insa, de scurta durata pentru ca imediat cum au incetat protestele a venit varianta doi, si au spus nu va degrevam de tot, ci doar de cateva dintre acestea atributii.

Practic, noi avem de avizat astazi cele doua variante. Pentru varianta degrevarii totale propunem aviz favoravil, iar pentru cealalta varianta aviz nefavorabil.”

In final, a subliniat faptul de a nu se cadea intr-o capcana intrucat s-ar putea ca MJLC sa trimita la Guvern cea de-a doua varianta (cu aviz negativ) si sa se traga concluzia ca, de fapt, judecatorii nu doresc degrevarea de activitati la Registrul Comertului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti