Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
 1 comentariu

Propunere legislativa ref. reglementarea unui nou caz de revizuire in Codul de procedura civila
08.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că se impune reglementarea unui nou caz de revizuire în Codul de Procedură Civilă, similar aceluia din procedura penală (art. 394 lit. e) Cod procedură penală): „când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti irevocabile nu se pot concilia”.

Se impune completarea textului (art. 24 Cod procedură civilă) în sensul prevederii stării de incompatibilitate a judecătorilor pentru situaţiile de identitate de chestiune litigioasă, chiar dacă formal sau aparent nu ar exista identitate de părţi.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a învederat Consiliului Superior al Magistraturii că se impune perfecţionarea cadrului procesual civil, prin completarea, de lege ferenda, cazurilor de incompatibilitate şi de revizuire.

În sprijinul propunerii, s-a prezentat o speţă aflată pe rolul instanţelor de pe raza Curţii de Apel Târgu Mureş, când în aceeaşi cauză au fost date soluţii diferite, prin hotărâri rămase irevocabile.

În speţă s-a constat că ambele cereri au fost judecate de acelaşi complet, deşi chestiunea litigioasă era aceeaşi, ceea ce denotă imprecizie în reglementarea cazurilor de incompatibilitate în Codul de procedură civilă.

Având în vedere că în prezent proiectul noului Cod de Procedură Civilă se află în procedura parlamentară, consiliul va transmite cele două propuneri legislative pentru a fi avute în vedere la dezbaterea proiectului.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti