Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

Propunere legislativa ref. reglementarea unui nou caz de revizuire in Codul de procedura civila
08.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că se impune reglementarea unui nou caz de revizuire în Codul de Procedură Civilă, similar aceluia din procedura penală (art. 394 lit. e) Cod procedură penală): „când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti irevocabile nu se pot concilia”.

Se impune completarea textului (art. 24 Cod procedură civilă) în sensul prevederii stării de incompatibilitate a judecătorilor pentru situaţiile de identitate de chestiune litigioasă, chiar dacă formal sau aparent nu ar exista identitate de părţi.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a învederat Consiliului Superior al Magistraturii că se impune perfecţionarea cadrului procesual civil, prin completarea, de lege ferenda, cazurilor de incompatibilitate şi de revizuire.

În sprijinul propunerii, s-a prezentat o speţă aflată pe rolul instanţelor de pe raza Curţii de Apel Târgu Mureş, când în aceeaşi cauză au fost date soluţii diferite, prin hotărâri rămase irevocabile.

În speţă s-a constat că ambele cereri au fost judecate de acelaşi complet, deşi chestiunea litigioasă era aceeaşi, ceea ce denotă imprecizie în reglementarea cazurilor de incompatibilitate în Codul de procedură civilă.

Având în vedere că în prezent proiectul noului Cod de Procedură Civilă se află în procedura parlamentară, consiliul va transmite cele două propuneri legislative pentru a fi avute în vedere la dezbaterea proiectului.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Propunere legislativa ref. reglementarea unui nou caz de revizuire in Codul de procedura civila”

  1. procuroru spune:

    sa se initieze urgent un proiect de lege pentru promovarea caruia Guvernul sa isi asume raspunderea, ca doar este la moda; cu putin noroc OUG vor cadea in desuetudine, asumarea urmand sa fie pusa la loc de cinste

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.