Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Flux informații Sistemul judiciar

Ministerul Finantelor vs. CSM

8 octombrie 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii consideră că sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru trebuie să fie transferate de la bugetele locale la instanţele de judecată, fapt care se poate realiza prin modificări legislative.

Ministerul Finanţelor se opune acestor propuneri invocând Legea finanţelor publice locale nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora după aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicaţii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuării veniturilor sau a majorării cheltuielilor bugetare aferente exerciţiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.

Se mai arată că nu se pot aloca fonduri din bugetele locale justiţiei întrucât, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei cu modificările ulterioare, instituţiile publice nominalizate în cuprinsul anexei nr. 2 la această hotărâre sunt finanţate de la bugetul de stat, iar ministrul justiţiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea. Administraţia publică în unităţile administrativ teritoriale, se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor descentralizării autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale.

Cuantumul taxelor necolectate de consiliile locale susţine argumentele CSM de a trece în bugetul instanţelor plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare în procesele penale, amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale precum şi din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor ( exp. bugetul de stat a încasat în 2008- 91,30 milioane RON reprezentând taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru, bugetele locale au restanţe necolectate de 69,40 milioane RON)

Din luna iunie 2009,  Consiliul Superior al Magistraturii a adresat o scrisoare deschisa domnului Gheorghe Pogea, Ministrul Finanţelor Publice, document publicat pe pagina de internet a consiliului.

În document se fac propuneri concrete referitor la trecerea sumelor provenind din taxele judiciare de timbru de la bugetele locale la bugetele instanţelor judecătoreşti, deoarece actuala destinaţie a sumelor rezultate din plata taxelor judiciare de timbru nu poate fi justificată obiectiv în condiţiile în care autorităţile locale nu alocă niciun fel de resurse pentru funcţionarea instanţelor.

Pentru obţinerea acestor venituri, instanţele judecătoreşti alocă importante resurse financiare şi umane, în scopul desfăşurării proceselor, motiv pentru care  este necesar – mai ales în condiţiile dificultăţilor financiare grave cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar – ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru să fie preluate urgent la bugetele instanţelor.

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Consiliul a solicitat comunicarea sumele încasate în anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare în procesele penale, amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale precum şi din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor.”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale