Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Ministerul Finantelor vs. CSM
08.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii consideră că sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru trebuie să fie transferate de la bugetele locale la instanţele de judecată, fapt care se poate realiza prin modificări legislative.

Ministerul Finanţelor se opune acestor propuneri invocând Legea finanţelor publice locale nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora după aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicaţii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuării veniturilor sau a majorării cheltuielilor bugetare aferente exerciţiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.

Se mai arată că nu se pot aloca fonduri din bugetele locale justiţiei întrucât, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei cu modificările ulterioare, instituţiile publice nominalizate în cuprinsul anexei nr. 2 la această hotărâre sunt finanţate de la bugetul de stat, iar ministrul justiţiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea. Administraţia publică în unităţile administrativ teritoriale, se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor descentralizării autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale.

Cuantumul taxelor necolectate de consiliile locale susţine argumentele CSM de a trece în bugetul instanţelor plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare în procesele penale, amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale precum şi din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor ( exp. bugetul de stat a încasat în 2008- 91,30 milioane RON reprezentând taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru, bugetele locale au restanţe necolectate de 69,40 milioane RON)

Din luna iunie 2009,  Consiliul Superior al Magistraturii a adresat o scrisoare deschisa domnului Gheorghe Pogea, Ministrul Finanţelor Publice, document publicat pe pagina de internet a consiliului.

În document se fac propuneri concrete referitor la trecerea sumelor provenind din taxele judiciare de timbru de la bugetele locale la bugetele instanţelor judecătoreşti, deoarece actuala destinaţie a sumelor rezultate din plata taxelor judiciare de timbru nu poate fi justificată obiectiv în condiţiile în care autorităţile locale nu alocă niciun fel de resurse pentru funcţionarea instanţelor.

Pentru obţinerea acestor venituri, instanţele judecătoreşti alocă importante resurse financiare şi umane, în scopul desfăşurării proceselor, motiv pentru care  este necesar – mai ales în condiţiile dificultăţilor financiare grave cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar – ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru să fie preluate urgent la bugetele instanţelor.

Consiliul a solicitat comunicarea sumele încasate în anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare în procesele penale, amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale precum şi din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti