Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Au fost selectati 7 noi inspectori la Inspectia Judiciara a CSM – 8 octombrie 2009
08.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii a  selectat  3 judecători pentru funcţiile de inspectori în cadrul Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru Judecători (din 8 candidaţi prezenţi) şi 4 procurori pentru funcţiile de inspectori în cadrul Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru Procurori ( din 7 candidaţi prezenţi).

Posturile de inspectori au fost repartizate în baza criteriului reprezentativităţii regionale a instanţelor şi parchetelor.

Consiliul a respins solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care consideră că actuala formă de examinare prin susţinerea unui interviu de către candidaţi vine în contradicţie cu prevederile art. 61 alin. 3 din Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.  Mai apreciază că procedura folosită în prezent necesită actualizare în raport de modificările şi completările intervenite la zi.

Motivele respingerii cererii sunt:

– dispoziţiile legale privind selectarea inspectorilor, prin concurs sau examen, sunt aceleaşi din anul 2005  (art. 61 alin. 3 din L. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii);

– concursul desfăşurat pentru selectarea inspectorilor presupune susţinerea unui interviu în faţa Plenului, evaluarea candidaţilor de către o comisie de evaluare şi verificarea bunei reputaţii;

– procedura pentru concursul desfăşurat azi a fost declanşată în 26 februarie 2009, prin vacantarea tuturor posturilor de inspectori, anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 59/27.05.2009, publicată în M.Of. nr. 439/26.06.2009;

– în şedinţa publică din 10 septembrie 2009 consiliul a hotărât, prin vot, că procedura selecţiei inspectorilor judiciari în acest caz nu cade sub incidenţa O.U.G. nr. 34/2009, ca efect al principiului tempus regit actum

– interviul are loc în şedinţă publică, pe baza unei proceduri  transparente

– procurorul general al PICCJ a mai participat la derularea unor astfel de proceduri de selecţie a inspectorilor, fără a invoca nelegalitatea desfăşurării concursului sau examenului, manifestându-şi doar dreptul la vot cu privire la fiecare dintre candidaţi.

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat procedura selecţiei pentru 22 posturi vacante de inspectori prin Hotărârea Plenului nr. 695 din 2009 repartizate astfel:

– 13 posturi pentru inspectori în cadrul Serviciului Inspecţie Judiciară pentru judecători,

– 9 posturi pentru inspectori în cadrul Serviciului Inspecţie Judiciară pentru procurori.

Au dobândit calitatea de judecători inspectori în cadrul Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru Judecători:

– domnul Darie Daniel, judecător la Judecătoria Moineşti;

– doamna Beldian Diana Cristea, judecător la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti;

– doamna Smaranda Valeria, judecător cu grad de Curte de Apel, vicepreşedinte a Tribunalului Olt.

Au dobândit calitatea de procurori inspectori în cadrul Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru Procurori:

– domnul Ianoşi Gheorghe, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean;

– domnul Costinaş Vasile, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare;

– domnul Cismaru Dumitru, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

– domnul Stan Gheorghe, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit legii, pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii funcţionează Inspecţia judiciară, condusă de un inspector şef.

Inspectorii din cadrul Inspecţiei judiciare sunt numiţi de plen, prin concurs sau examen, pentru un mandat de 6 ani, dintre persoanele care au cel puţin 8 ani vechime în magistratură, au avut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare şi se bucură de o bună reputaţie profesională şi morală.

Pe durata exercitării mandatului de inspector, judecătorii şi procurorii sunt suspendaţi de drept din funcţiile pe care le ocupă la instanţe şi parchete. Judecătorii şi procurorii cu funcţii de conducere sunt obligaţi să opteze între funcţia de conducere şi cea de inspector judiciar, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de a ocupa în continuare funcţia de inspector judiciar.

Perioada în care judecătorul sau procurorul este inspector judiciar în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii constituie vechime în funcţia de judecător sau procuror.

Plenul CSM a stabilit criterii obiective de evaluare a candidaţilor la funcţia de inspector: gândire independentă/critică, integritate/consistenţă cognitive – morală, predispoziţie pentru muncă,intensă şi învăţare profesională continuă, autenticitate şi motivare intrinsecă a activităţilor profesionale, comunicare clară şi logică, receptivitate faţă de orice informaţie care ar putea îmbunătăţi calitatea opiniei, autocontrol, capacitate de discernământ şi puterea de a decide, cooperare, rezistenţă la stres, disponibilitate pentru deplasări frecvente, sensibilitate faţă de aspectele independenţei magistraţilor (Hotârârea Plenului nr. 201 din 2006).

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti