Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Pretinsa omisiune imputată instantei judecatoresti de a nu fi pronuntat hotarea in sedinta publica. Hotararea CEDO in cauza Bacanu si R SA vs. Romania
11.10.2009 | JURIDICE.ro, Bogdan Cristea

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 484 din 13 iulie 2009 a fost publicată Hotarârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauza Băcanu şi Societatea Comerciala „R“ – S.A. împotriva României.

În plangerea adresata Curtii, reclamantii au sustinut ca practica instantelor interne de a nu pronunta hotararile judecatoresti in public, ci de a trece dispozitivul hotararii intr-o condica aflata la arhiva, este contrara garantiilor prevazute de art. 6 § 1 din Conventie.

Curtea a considerat acest capat de cerere al reclamantilor ca fiind neintemeiat, retinand ca numeroase State membre ale Consiliului Europei cunosc, alaturi de citirea in sedinta publica, alte modalitati de a face publice hotararile judecatoresti, ca de exemplu, printr-o depunere a lor la grefa, devenind astfel accesibile publicului. In speta, chiar presupunand ca hotararile in discutie nu au fost date in sedinta publica, Curtea a reamintit ca in jurisprudenta sa a concluzionat ca scopul urmarit de art. 6 § 1 din Conventie, si anume acela de a asigura controlul publicului asupra autoritatii judecatoresti, este la fel de bine atins si prin depunerea hotararii la grefa, si prin citirea ei in sedinta publica. (paragrafele 99-102 ale hotararii)

Hotararea CEDO contine totodata si analiza art. 6 si art. 10 din Conventie, in ce priveste dreptul la un proces echitabil sub aspectul administrării probelor si libertatea de exprimare.

jud. Bogdan Cristea

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.