Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Precizari MJLC ref. taxele de timbru


12 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comunicat MJLC: „În urma apariţiei în mass-media a unor materiale în care se susţinea că taxele de timbru au fost trecute în bugetele autorităţilor locale printr-o decizie a Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, MJLC face următoarele precizări:

Veniturile realizate din încasarea taxelor de timbru au fost trecute de la bugetul de stat la bugetele locale de către Parlamentul României, cu ocazia dezbaterilor parlamentare care au avut loc asupra OUG 75/2008 în luna martie 2009. La momentul respectiv, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au susţinut în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiilor Parlamentare de specialitate menţinerea taxelor de timbru la Ministerul Justiţiei.

De la adoptarea acestei modificări legislative de către Parlament, Ministerul Justiţiei a întreprins o serie de demersuri pentru modificarea Legii în sensul revenirii acestei surse de finanţare la bugetul de stat pentru sistemul judiciar.

Pentru o corectă informare precizăm că, începând cu anul 1997, potrivit Legii nr. 146/1997, taxele judiciare de timbru se constituiau venituri la bugetul de stat. La 1 ianuarie 2004, odată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, aceste taxe au devenit venituri la bugetele locale. Odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51 din 2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, act normativ iniţiat de Ministerul Justiţiei, veniturile din taxe de timbru au fost preluate din nou la bugetul de stat pentru finanţarea serviciilor de asistenţă judiciară. Ulterior, în luna martie 2009, astfel cum s-a arătat, cu ocazia dezbaterii în Parlament a Ordonanţei de Urgenţă nr. 75/2008, privind stabilirea de măsuri pentru soluţionare unor aspecte financiare în sistemul justiţiei, Camera Deputaţilor (cameră decizională) a hotărât, după întoarcerea proiectului din Plen la Comisia juridică, ca taxele de timbru să fie preluate în totalitate de bugetele locale (Legea 76/2009).”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro