Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații

Precizari Tribunalul Vrancea ref. neconstituire BEJ

12 octombrie 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Tribunalul Vrancea:Pentru corecta informare a opiniei publice din judetul Vrancea cu privire la neconstituirea Biroului Electoral Judetean aducem la cunostinta urmatoarele:

In nenumarate randuri reprezentantii justitiei, in frunte cu Consiliul Superior al Magistraturii, au solicitat puterii legislative ca magistratii sa nu fie implicati in birourile electorale, deoarece se incalcă principiul impartialitatii justitiei, independentei judecatorilor si separatiei puterilor in stat. Desi legislatia electorala a fost in dese randuri modificata, aceasta solicitare de a se lua in discutie si prevederile care impun judecatorilor exercitarea unor activitati total straine de atributiile lor obisnuite nu a fost niciodata acceptata macar ca tema de discutie.

Opinia publica trebuie sa stie ca  birourile electorale sunt autorităţi ale administraţiei de stat la nivel teritorial, de specialitate, cu caracter temporar, in care magistratul exercita o functie publica total diferita de aceea de judecator.

In adoptarea hotararilor membrilor birourilor electorale, organe colegiale,  numarul judecatorilor care fac parte din aceste autoritati administrative este intotdeauna minoritar in raport de numarul reprezentantilor partidelor politice (cel mult 7 in cazul Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei), iar judecatorul nu are un vot preferential, nici chiar atunci cand in discutie este numai aplicarea conforma a legii. Nu exista nici o garantie pentru aplicarea stricta a legalitatii, iar judecatorul este lipsit de orice mijloc legal pentru a asigura suprematia legii in activitatea acestui organism, obligatia fundamentala a oricarui judecator. Judecatorii din birourile electorale nu pot extinde impartialitatea si neutralitatea lor asupra intregului birou electoral, condus in activitatea lui prin votul majoritatii.

Judecatorii isi pot exercita inalta misiune pe care o au in statul de drept doar in cadrul  stabilit in legatura cu derularea porocedurilor judiciare, adica in cadrul instantelor judecatoresti si a salilor de judecata, acolo unde se bucura de toate garantiile pentru luarea unor hotarari supuse doar Constitutiei si legii, iar nu si in structuri administrative in care au doar o prezenta minoritara, iar legea este interpretata si aplicata prin votul majoritatii.

Opinia publica are de asemenea dreptul sa mai cunoasca faptul ca cea mai puternica garantie pentru independenta justitiei oriunde in lume este inamovibilitatea recunoscuta judecatorului, ceea ce inseamna ca acesta nu poate fi mutat de la locul sau de munca, prin transfer, promovare sau detasare,  in lipsa acordului sau. Fara aceasta garantie judecatorul ar fi supus arbitrariului, presiunilor si ingerintelor executivului, iar justitia independenta ar fi doar o himera si un deziderat permanent al cetateanului.

Cu toate acestea, in procedura desemnarii membrilor birourilor electorale, judecatorii sunt singurii pentru care nu s-a prevazut expres existenta consimtamantului, cerut de altfel pentru toate celelalte persoane, juristi sau  persoane fara apartenenta politica cu buna reputatie, implicate in calitate de presedinti si loctiitori ai sectiilor de votare.

Conform art. 29 alin (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui Românieipe perioada cat functionează birourile electorale, membrii acestora se considera detasati”.

Remediul impotriva acestui abuz si discriminari legislative este oferit de art. 125 alin (2) din Constitutia Romaniei, coroborat cu art. art. 58 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cu care detasarea este intotdeauna conditionata de acordul scris al judecatorului, acord ce reprezintă o transpunere a principiului inamovibilitatii. Potrivit art. 2 alin 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor “Judecătorii inamovibili pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor.”

Judecatorii au obligatia sa-si apere independenta in intreaga lor activitate, iar Consiliul Superior al Magistraturii este unica autoritate publica din Romania care poate dispune cu privire la modificarea temporara a locului de munca al judecatorului.

Acesta este contextul  in care  procedura de desemnare prin tragere la sorti a presedintelui si loctiitorilor Biroului electoral judetean a fost suspendata, dispunandu-se sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a decide cu privire la modificarea locului de munca al judecatorilor, in absenta acordului lor.

Pentru ca potrivit legii, tragerea la sorti se face exclusiv dintre judecatorii tribunalului, indiferent de situatia concreta a acestuia, de marimea lui, de problemele de supraincarcare sau lipsa de personal acuta a acestuia, odata cu sesizarea Biroului Electoral Permanent si a Biroului Electoral Central s-a facut solicitarea de modificare a legii astfel incat sfera persoanelor din care se pot desemna  membri ai Biroului Electoral Judetean sa fie extinsa cel putin la nivelul celorlalti magistrati din judet, daca nu si la juristi fara apartenenta politica.

Nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca solicitarile repetate ale judecatorilor si ale reprezentantilor sistemului judiciar ar fi fost luate in seama, daca indemnurile la ratiune in elaborarea legislatiei electorale ar fi triumfat si daca responsabilii publici s-ar fi aplecat practic asupra problemelor grave din sistemul judiciar, confruntat cu o lipsa masiva de personal, cu parasirea sistemului in masa prin pensionare in cursul anului 2009 si cu o supraincarcare alarmanta a activitatii de judecata.

Judecator Adrian Neacsu

Presedinte Tribunalul Vrancea”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică