Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

UNJR si AMR solicita CSM sa se pronunte ref. detasarea judecatorilor in birourile electorale judetene
12.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat UNJR, AMR:  „În conditiile imposibilităţii constituirii unor birouri electorale judeţene şi afectării negative a întregului proces electoral,

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii să pronunţe de urgenţă o hotărâre în problema detaşării judecătorilor din Tribunalele Vrancea şi Prahova la Birourile Electorale Judeţene; cer, de asemenea, CSM-ului de a-şi asuma rolul constituţional de garantare a independenţei justiţiei şi judecătorilor şi de a renunţa la poziţia ambiguă şi echivocă în raport cu această situaţie.

Curtea Constituţională a statuat în sensul ca  judecătorul care este desemnat în calitate de membru al birourilor electorale încetează să desfăşoare activitatea de judecată în cadrul instanţelor şi, în virtutea legii, desfaşoară o altă activitate în cadrul unei alte autorităţi publice, ca urmare a detaşării sale.

Inamovibilitatea judecătorului garantată de art. 125 alin. 2 din Constituţie, presupune ca detaşarea unui judecător poate fi dispusă doar cu acordul său, dispoziţie de altfel expres prevazuta de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor. Cererile de detaşare ale judecătorilor trebuie soluţionate în mod efectiv în conformitate cu  art 6 din Hotărârea CSM nr. 193/2006 referitoare la Regulamentul privind trasferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, până în prezent CSM neadoptând hotărâri în acest sens.

Ca atare, UNJR şi AMR cer Consiliului Superior al Magistraturii să îşi asume răspunderea luării unei decizii într-o problemă extrem de delicată şi de urgenţă, cu respectarea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei.

Subliniem  că, în condiţiile unui calendar electoral aflat deja în desfăşurare, o atitudine echivocă a Consiliului Superior al Magistraturii aduce atingere nu doar  normalei desfăşurări a procesului electoral, ci statutului judecătorilor şi, implicit, imaginii justiţiei.

Jud. Dana Girbovan, presedinte UNJR

Jud. prof. univ. dr. Mona Pivniceru, presedinte AMR”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti