Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Frauda ref. credite bancare. Prejudiciu de peste 2 milioane EUR
12.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

SZIRKA DANIELA MIHAELA, fost director al Agenţiei Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, STANCIU VIORICA şi MARE ELENA, acestea din urmă foşti consilieri credit retail la aceeaşi agenţie bancară în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
– abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată;
– complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

NICOLA DANIEL, BRANDAIS FLAVIU, JURCĂ FLORIN ALIN, AIVĂNESEI DUMITRU VIOREL, toţi administratori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Arad, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
– uz de fals, în formă continuată;
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

RAŢ PATRICK DRAGAN în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
– uz de fals, în formă continuată;
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi

GHELBEAZĂ LIVIU DANIEL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Potrivit unui comunicat DNA, „din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului. Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false. Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro.

În demersul lor, administratorii firmelor au fost ajutaţi de inculpaţii Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan.

În această modalitate, B.C.R. a fost prejudiciată cu suma de 2.615.015 euro.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată Tribunalul Timiş a dispus pentru Stanciu Viorica şi Mare Elena obligativitatea de a nu părăsi ţara, pentru ceilalţi inculpaţi dispunând măsura arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile.

Pentru măsura luată de instanţă împotriva inculpatelor Stanciu Viorica şi Mare Elena procurorii au declarat recurs.”

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti