Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM. Participarea magistratilor la birourile electorale este obligatorie


12 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comunica CSM: „Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Braşov au supus atenţiei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii problema participării judecătorilor în birourile electorale raportat la faptul că protestul iniţiat în cursul lunii septembrie 2009 a vizat printre altele şi degrevarea lor de activităţi nejurisdicţionale, care le încalcă independenţa.

Consiliul Superior al Magistraturii a efectuat numeroase demersuri pentru degrevarea magistraţilor de activităţi nejurisdicţionale, iar în luna iunie 2008 a adresat Ministerului Justiţiei – singurul care are iniţiativă legislativă în domeniu  – o scrisoare prin care a solicitat iniţierea modificării unor acte normative prin care judecătorii să fie degrevaţi de alte activităţi decât cele ce ţin exclusiv de activitatea de judecată, respectiv: cele care ţin de procesul electoral, cele care se referă la înfiinţarea asociaţilor de proprietari, a societăţilor agricole, a societăţilor comerciale şi a sindicatelor.

Ministerului Justiţiei a răspuns solicitării şi a arătat că soluţia degrevării magistraţilor de alte activităţi nejurisdicţionale presupune „analize complexe”, „noi politici de resurse umane”, că este „necesar un studiu aprofundat” şi „evaluări complexe legislative şi instituţionale”, iar „participarea magistraţilor în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral conferă garanţia corectitudinii  sale  datorită integrităţii de care ei se  bucură”.

În şedinţa Plenului  din data de 8 octombrie 2009 Consiliul Superior al Magistraturii a observat că în alte ţări europene, care nu au încărcătura atât de mare cu dosare a magistraţilor ca în cazul României, judecătorii pot participa la activităţi extrajudiciare (Cehia, Danemarca, Germania, Lituania, Italia, Polonia), aceasta fiind o facultate şi nu o obligaţie. În Danemarca judecătorii sunt remuneraţi pentru activităţile suplimentar desfăşurate până la nivelul a 50% din salariu, în Cehia participarea la procesul electoral este posibilă dacă magistraţii se oferă voluntar. În Anglia şi Tara Galilor o astfel de implicare este considerată incompatibilă cu  justiţia ca putere distinctă în stat.

Plenul CSM a stabilit că în acest moment este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi la derularea acestor proceduri iar soluţionarea acestei probleme este una de natură legislativă. Consiliul a hotărât să-şi intensifice eforturile pentru a determina MJLC să iniţieze modificările necesare dar şi efectuarea demersurilor pe lângă  birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului României.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage şi de această dată atenţia că de prea mult timp activitatea de judecată se bazează în proporţie covârşitoare pe factorul uman, care  este supus unei foarte mari uzuri în condiţiile supraîncărcării activităţii magistraţilor cu prea multe cauze dar şi cu alte activităţi extrajudiciare.”


Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro