Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Prahova. Pozitia cu privire la prezenta judecatorilor in Biroul Electoral Judetean este nuantata

12.10.2009 | JURIDICE.ro
Newsletter
Instagram
Facebook

Comunicat Tribunalul Prahova: „La data de 9 octombrie 2009 cei trei judecători desemnaţi prin tragerea la sorţi efectuată de către preşedintele Tribunalului Prahova să facă parte din Biroul Electoral Judeţean Prahova, constituit pentru alegerile ce se vor desfăşura la data de 22 noiembrie 2009, şi-au reconsiderat punctul de vedere exprimat în sensul neparticipării la activităţile specifice, comunicând Consiliului Superior al Magistraturii că sunt de acord cu măsura detaşării, exclusiv din considerente legate de evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale de către Biroul Electoral Central al cărui punct de vedere în soluţionarea acestei chestiuni nu are nicio legătură cu prevederile Legii nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau a unor sancţiuni disciplinare.

Cu toate acestea, conducerea Tribunalului Prahova a solicitat din nou Consiliului Superior al Magistraturii ca,  în conformitate cu dispoziţiile art. 40 lit. a din Legea 317/2004 republicată, în calitate de gestionar al carierei profesionale a judecătorilor, să se pronunţe prin hotărâre cu privire la detaşarea judecătorilor în discuţie în cadrul  biroului electoral judeţean, cu precizarea că preşedintele instanţei şi-a menţinut dezacordul pentru o eventuală detaşare, având în vedere şi faptul că participarea judecătorilor traşi la sorţi (toţi din cadrul Secţiei Civile) la activitatea biroului electoral judeţean este de natură să perturbe grav şi iremediabil activitatea de judecată în condiţiile în care tribunalul funcţionează efectiv cu doar 26 de judecători dintr-o schemă de 40 de judecători (opt posturi fiind vacante, un judecător detaşat la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, iar cinci judecători în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului), volumul de activitate înregistrând o creştere de 15% în primul semestru al anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-a apreciat că, potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, în perioada desfăşurării activităţii în cadrul biroului electoral, judecătorii desemnaţi au statutul de detaşaţi, exercitând numai atribuţii proprii procesului electoral, ceea ce determină concluzia certă că sunt aplicabile dispoziţiile legale care guvernează detaşarea judecătorilor la orice autorităţi publice şi în orice funcţii, fără a putea fi reţinută o eventuală „detaşare de drept” care ar contraveni, în mod flagrant, principiului inamovibilităţii.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova

Vicepreşedinte  Ionela Alina Anton”

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate