Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Prahova. Pozitia cu privire la prezenta judecatorilor in Biroul Electoral Judetean este nuantata
12.10.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Tribunalul Prahova: „La data de 9 octombrie 2009 cei trei judecători desemnaţi prin tragerea la sorţi efectuată de către preşedintele Tribunalului Prahova să facă parte din Biroul Electoral Judeţean Prahova, constituit pentru alegerile ce se vor desfăşura la data de 22 noiembrie 2009, şi-au reconsiderat punctul de vedere exprimat în sensul neparticipării la activităţile specifice, comunicând Consiliului Superior al Magistraturii că sunt de acord cu măsura detaşării, exclusiv din considerente legate de evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale de către Biroul Electoral Central al cărui punct de vedere în soluţionarea acestei chestiuni nu are nicio legătură cu prevederile Legii nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau a unor sancţiuni disciplinare.

Cu toate acestea, conducerea Tribunalului Prahova a solicitat din nou Consiliului Superior al Magistraturii ca,  în conformitate cu dispoziţiile art. 40 lit. a din Legea 317/2004 republicată, în calitate de gestionar al carierei profesionale a judecătorilor, să se pronunţe prin hotărâre cu privire la detaşarea judecătorilor în discuţie în cadrul  biroului electoral judeţean, cu precizarea că preşedintele instanţei şi-a menţinut dezacordul pentru o eventuală detaşare, având în vedere şi faptul că participarea judecătorilor traşi la sorţi (toţi din cadrul Secţiei Civile) la activitatea biroului electoral judeţean este de natură să perturbe grav şi iremediabil activitatea de judecată în condiţiile în care tribunalul funcţionează efectiv cu doar 26 de judecători dintr-o schemă de 40 de judecători (opt posturi fiind vacante, un judecător detaşat la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, iar cinci judecători în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului), volumul de activitate înregistrând o creştere de 15% în primul semestru al anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-a apreciat că, potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, în perioada desfăşurării activităţii în cadrul biroului electoral, judecătorii desemnaţi au statutul de detaşaţi, exercitând numai atribuţii proprii procesului electoral, ceea ce determină concluzia certă că sunt aplicabile dispoziţiile legale care guvernează detaşarea judecătorilor la orice autorităţi publice şi în orice funcţii, fără a putea fi reţinută o eventuală „detaşare de drept” care ar contraveni, în mod flagrant, principiului inamovibilităţii.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova

Vicepreşedinte  Ionela Alina Anton”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.