Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Arbitraj, Flux informații, Transporturi

Confruntare la Washington intre greii avocaturii din Romania

14 octombrie 2009 | JURIDICE.ro

Firma britanica Eastern Duty Free (EDF) a pierdut procesul cu statul roman in fata Tribunalul ICSID de la Washington, cu opinie separata. In 2001, Ministerul Transporturilor a atribuit spatiile detinute de EDF altor firme, EDF operand activitati de de duty-free in incinta Aeroportului Otopeni. Firma a solicitat daune de peste 100 de milioane de EUR, acuzand ca reprezentantii firmei au fost contactati pentru a li se cere mita in vederea continuarii contractului.

Statul roman a fost reprezentat de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii si White & Case in vreme ce EDF a fost reprezentata de firmele Voicu & Filipescu si Wolf Theiss Austria.

Levana Zigmund, Avocat Asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonatorul echipei de avocaţi români care a reprezentat România în acest proces: “Este a doua victorie obţinută de echipa noastră de avocaţi în faţa instanţei internaţionale de arbitraj de la Washington. Un proces complex, care a ridicat numeroase probleme de drept român şi drept internaţional public, şi care, după patru ani şi peste 12.000 ore lucrate de avocaţii noştri, s-a încheiat cu o decizie favorabilă pentru România.”

Florin Dutu, partener al firmei Voicu & Filipescu: „Pentru Romania poate fi considerat un succes un proces castigat la Washington, dar ce bucurie putem avea ca am bagat mizeria sub pres? Ar fi fost poate mai buna o sanctiune aplicata statului. Poate asa se mai trezea lumea la realitate. In primul rand tribunalul a considerat ca este incredibil ca toate autoritatile statului – prim-ministru, ministri, Parlament, Garda Financiara, Tarom, Aeroportul Otopeni – sa se coalizeze pentru a expropria aceasta afacere. A fost o lupta intre David si Golliat, iar noi nu am avut prastia cea buna de data asta. Exista o cale de atac, dar asta nu inseamna neaparat ca vom apela la ea. Decizia a ajuns la noi pe data de 9 octombrie si avem 120 de zile la dispozitie pentru a o ataca. Sentinta are peste 100 de pagini si clientul va decide la rece daca merge sau nu mai departe.”

>> Hotararea arbitrala

>> Opinie separata

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică