« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Contractul de asistenta juridica si reprezentare
14.11.2005 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Asa cum „Croitorul umbla cu pantalonii rupti”, si avocatii tind sa neglijeze importanta contractului de asistenta juridica si reprezentare in baza caruia isi desfasoara activitatile profesionale, completand grabit si neglijent rubricile tipizatului cumparat de la barou.

Contractul de asistenta juridica si reprezentare este important pentru avocat din cel putin doua perspective speciale: tarmureste obligatiile avocatului si este o „mostra” de profesionalism.

Cea dintai perspectiva este foarte importanta pentru evitarea discutiilor cu clientul cauzate de tendinta acestuia de a considera ca avocatul este un fel de om de povara pe care l-a incarcat cu toate necazurile lui.

Cea de a doua perspectiva este importanta din pricina ca barourile pun la dispozitia membrilor lor niste tipizate pe o singura pagina, care contin numai cateva clauze din multimea de aspecte ale relatiilor client-avocat care se impun a fi convenite din capul locului. Contractul de asistenta juridica si reprezentare poate fi privit ca o carte de vizita, un model de prestatie avocatiala, de fapt primul exemplu de prestatie juridica pe care il are in fata clientul care intra pentru prima oara in contact cu avocatul sau.

Un contract ingrijit si atent conceput se infatiseaza un model de intelegere a relatiei client-avocat, care trebuie sa se bazeze, intocmai ca in relatiile comerciale, pe reglementarea cat mai detaliata a tuturor chestiunilor cu potential divergent.

Relatia contractuala dintre un avocat si client este una dintre cele mai sensibile, intrucat legatura dintre cei doi este esentialmente bazata pe incredere. Un contract detaliat nu este o abdicare de la acest principiu, ci tocmai o concretizare a lui. Partile pun pe hartie, spre aducere aminte, acordul lor de vointa cu privire la ceea ce vor face, fiecare in parte, in viitor. Este un proverb vechi, aproape chinezesc: „Ai incredere, dar numara”.

Cred ca atentia ce se cuvine sa fie acordata contractului de asistenta juridica si reprezentare nu trebuie sa conduca la realizarea unui contract „ticluit”, care sa incurce clientul si sa-l puna intr-o pozitie dezavantajoasa, ci numai sa aseze pe un postament curat constructia pe care avocatul si clientul o vor edifica de-a lungul colaborarii lor.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Contractul de asistenta juridica si reprezentare”

  1. Mihai COSTACHE spune:

    mda. au trecut 11 ani si noi tot ne cramponam de titpizatele baroului. am schimbat culoarea de 2-3 ori.

    tot rupti in fund suntem.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.