Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Fostul director general al Postei Romane trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei
14.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DAN MIHAI TOADER, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

LEPĂDATU EMANOIL, fost director economic executiv al C.N.P.R. S.A., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

MARINESCU ANDREI, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a C.N.P.R. S.A., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

PINTILIE NECULAI, administrator la S.C. CONTINENTAL ASIG S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– spălare de bani,
– evaziune fiscală,

MOISĂ DANIELA, administrator la S.C. PRONOVA S.R.L., în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– spălare de bani,
– evaziune fiscală,

PĂCURARU MARICEL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– spălare de bani,

DITCOV IULIAN, administrator la S.C. GENIUS NETWORK S.R.L., în sarcina s-a reţinut infracţiunea de spălare de bani,

BEŞCHEA LUCIAN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Potriviu unui comunicat DNA, „în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2006, inculpaţii Toader Dan Mihai, Lepădatu Emanoil şi Marinescu Andrei, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al C.N.P.R. S.A., au iniţiat şi au aprobat încheierea a 6 poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi S.C. ALLIANZ ŢIRIAC ASIGURĂRI S.A., S.C. ASTRA ASIGURĂRI S.A. şi S.C. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP cu încălcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă.

Prin aceasta au cauzat un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, inculpaţii Pintilie Neculai, Moisă Daniela (ca administratori ai S.C. CONTINENTAL ASIG S.A. şi S.C. PRONOVA S.R.L.) şi Beşchea Lucian, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 lei, reprezentând comisionul de intermediere. Inculpatul Păcuraru Maricel a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru Maricel a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice deşi cunoştea că provine din infracţiuni.

La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, inculpaţii Pintilie Neculai, Moisă Daniela şi Ditcov Iulian au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei (şi controlate de Păcuraru Maricel) suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a – i ascunde originea ilicită.

Inculpaţii Pintilie Neculai şi Moisă Daniela au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 lei.

C.N.P.R. S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.048.370 lei iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 8.983.353, 56 lei.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, au fost luate măsuri asigurătorii faţă de bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor Toader Dan Mihai, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil, Păcuraru Maricel, Beşchea Lucian, Moisă Daniela, Pintilie Neculai, precum şi a dreptului de proprietate indiviză asupra unui imobil din Bucureşti deţinut de S.C. PRONOVA S.R.L.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.”

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti