Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justitiei si constitutionalitatea legii pensiilor
14.10.2009 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu

Asa cum am incercat sa aratam in cateva materiale anterioare, proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice pare a contine unele dispozitii care vor ridica mari probleme de neconstitutionalitate.

La data 9 octombrie 2009, surse din cadrul Ministerului Justitiei declarau pentru NewsIn ca  actuala varianta a Legii pensiilor, depusa in Parlament, nu are nicio sansa sa treaca de Curtea Constitutionala, din cauza actualelor prevederi si deciziilor anterioare ale Curtii Constitutionale privind pensiile speciale:   “Nu există nicio şansă ca Legea pensiilor să treacă de Curtea Constituţională. Magistraţii pensionari vor să se asocieze deja într-un sindicat pentru a contesta la Curtea Constituţională noua lege a pensiilor. Vă daţi seama că legea va genera din start 200.000 de cauze. Legea nu are şanse să se aplice în actuala variantă, pentru că încalcă atât Decizia 20/2000 a Curţii Constituţionale în ce priveşte Legea 19/2000, cât şi deciziile luate de CEDO, care prevăd că un drept câştigat nu mai poate fi luat. Experţii ministerului Justiţiei nu au fost consultaţi înainte de a se decide asumarea răspunderii Guvernului în Parlament”.

Ministerul Justitiei preciza imediat intr-un  comunicat ca proiectul legii pensiilor a fost semnat si asumat de minister, aratand ca, in privinta constitutionalitatii unor prevederi legislative, doar Curtea Constitutionala se poate pronunta.

Am intrat in posesia unui document cu insemnele MJCL care pare a contine punctele de vedere exprimate de acesta in cadrul elaborarii proiectului noii legi a pensiilor. Documentul integral contine prezentarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului dar si a continutului unor documente internationale privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Intrucat nu se cunoaste data cand a fost intocmit acest document si nici daca a fost asumat in cele din urma, ne rezumam sa-i prezentam concluziile, de maxim interes public, dupa parerea noastra. In orice caz, continutul acestora pare a sustine punctul de vedere exprimat de “surse” din cadrul ministerului, potrivit cu care varianta finala a legii contine multe impedimente constitutionale.

ScreenShot001ScreenShot002


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.