Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM raspunde solicitarilor Tribunalului Vrancea si Tribunalului Prahova


15 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comunicat CSM: „Plenul  Consiliului Superior al Magistraturii a analizat azi 15 octombrie 2009 solicitările formulate de Tribunalul Vrancea şi Tribunalul Prahova în legătură cu refuzul judecătorilor de participare la birourile electorale raportat înţelesul dispoziţiilor art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, potrivit cărora pe perioada cât funcţionează birourile electorale, membri acestora „se consideră detaşaţi” şi faţă de dispoziţii speciale ale ar. 52 alin 1 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor din care rezultă că detaşarea judecătorilor se poate dispune numai de către Consiliul Superior al Magistraturii şi numai cu acordul acestora.

De asemenea, va transmite Avocatului Poporului solicitarea de  sesizare a  Curţii Constituţionale pentru a se constata că dispoziţiile art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, nu sunt în acord cu prevederile legii fundamentale.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că înţelesul expresiei „se consideră detaşaţinu poate fi identic cu noţiunea utilizată în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel că pentru participarea magistraţilor la birourile electorale nu este necesară derularea procedurii ce presupune acordul judecătorului şi nici dispoziţia dată de consiliu în acest sens.

Pentru a concluziona astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că sintagma „se consideră detaşaţi” din cuprinsul articolului 29 al Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României a fost supusă şi interpretării Curţii Constituţionale, care prin Deciziile  305/2008 şi 1225/2008 a precizat că, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul biroului electoral, judecătorii au statutul de detaşaţi, în sensul că exercită atribuţii proprii procesului electoral. Ceea ce s-a urmărit prin utilizarea de către legiuitor a  sintagmei „se consideră detaşaţi” este necesitatea desfăşurării de către magistraţi pe perioada procesului electoral doar a activităţii proprii acestuia şi pe cale de consecinţă necesitatea excluderii desfăşurării, pentru aceeaşi perioadă, a activităţii de judecată.

De aceea, exercitarea atribuţiilor specifice procesului electoral nu poate implica dispoziţia Consiliului Superior al Magistraturii pentru detaşarea magistraţilor la birourile electorale, ei fiind consideraţi detaşaţi prin efectul legii, în aceeaşi modalitate fiind investiţi şi cu desfăşurarea activităţilor pe care procesul electoral le presupune.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro