Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
5 comentarii

CSM propune MJLC modificarea legii ref. pensia de serviciu a magistratilor
15.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii va propune ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti modificarea legii în privinţa  pensiei de serviciu, în sensul ca persoanele care vor beneficia de acest statut să aibă o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător sau procuror (art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată).

Se propune modificarea art. 82 alin. (2) astfel:

„(2) Judecătorii şi procurorii se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător şi procuror.”

Măsura este determinată de ieşirile impredictibile din sistem prin pensionare, precum şi de deficitul creat de posturile temporar vacante la instanţe şi parchete.

Posibilitatea de a se pensiona înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege trebuie să aparţină numai judecătorilor şi procurorilor care timp de 25 de ani au desfăşurat activitatea cu caracter juridic de cea mai mare importanţă, fiind sunt supuşi atât incompatibilităţilor şi interdicţiilor cât şi unui grad ridicat de risc care rezultă din exercitarea funcţiei.

Elementele care diferenţiază regimul de pensionare al judecătorilor şi procurorilor care au exercitat aceste funcţii timp de cel puţin 25 de ani de regimul de pensionare al judecătorilor şi procurorilor care au exercitat anterior şi alte profesii nu sunt justificate în mod obiectiv. Ele constituie o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună aceşti magistraţi pe o perioadă lungă de timp.

Pe de altă parte dispoziţiile constituţionale şi legale impun judecătorilor şi procurorilor interdicţii severe şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru ceilalţi magistraţi care au îndeplinit şi alte funcţii în afara celor de judecător şi procuror.

De altfel, trebuie subliniat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale, referitoare la aplicarea principiului egalităţii în faţa legii şi al nediscriminării, a stabilit constant, în acord cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, că  principiul egalităţii nu este sinonim cu uniformitatea şi că pentru situaţii diferite poate exista un tratament juridic diferit, recunoscându-se dreptul la diferenţă.

În prezent beneficiază de pensie de serviciu, „Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi judecătorul, procurorul financiar şi consilierul de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.”

Această modificare a intervenit prin Legea nr. 29/2006, în sensul că la calcularea vechimii de cel puţin 25 de ani se lua în calcul şi perioada în care magistratul a exercitat profesia de avocat, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească 10 ani.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul justiţiei s-a revenit la forma iniţială a art. 82 alin. (2), dreptul de a beneficia de pensie de serviciu înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege fiind recunoscut  doar pentru magistraţii care aveau o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător şi procuror.

Prin Legea nr. 97/2008 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 100/2007, art. 82 alin. (2) a fost modificat, în sensul că beneficiază de pensie de serviciu înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, cu precizarea că,  la calcularea acestei vechimi, se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi judecătorul, procurorul financiar şi consilierul de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

Aceasta este forma art. 82 alin. (2) din legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflată în vigoare.

Având în vedere principalele Direcţii de acţiune actualizate pentru 2009-2010, în considerarea Raportului Comisiei Europene din data de 22 iulie 2009, va fi sesizat ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti cu propunerea de modificare a art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, în sensul recunoaşterii beneficiului acestei categorii de pensie de serviciu doar în favoarea persoanelor care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător sau procuror.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti