Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Situatia financiara a Justitiei in perioada 2000-2009


18 octombrie 2009 | JURIDICE.ro, Iulian Urban
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comisia Speciala Parlamentara pentru realizarea Pactului pe Justitie a inceput sa produca primele analize si documente.

In acest sens va invit sa urmariti mai jos cele 14 pagini ale acestui raport precum si tabele comparative cu cifrele financiare.

Exista multe aspecte care arata cum s-a ajuns in situatia dezastruoasa actuala din Justitie.

De exemplu, la paginile 8-9 veti observa ca exista mari diferente intre curti de apel care au gestionat in mod corect managerial bugetele alocate, in vreme ce alte curti de apel, cu un numar mai mic sau egal de instante arondate, au ajuns sa acumuleze datorii impresionante, si astept aici explicatii si sugestii de la colegii judecatori.

De asemenea, la pag. 11-12, veti observa faptul ca, la 30 iunie 2009, cele mai mari datorii ale Justitiei erau catre… Posta Romana si onorariile avocatilor din oficiu.

Daca, de exemplu, catre Posta Romana era datorata suma de 10,5 milioane ron (cred ca de aici se finanteaza contractul acela prin care Posta Romana s-a dotat cu masini de lux, adica pe spinarea subfinantarii Justitiei, fac profituri companii de stat…), restantele catre barourile de avocati pentru onorariile avocatilor din oficiu erau in suma de circa 7,0 milioane ron, comparativ cu restantele catre furnizorii de utilitati in valoare de doar 2,6 mil. ron sau catre furnizorii de bunuri si servicii, in valoare de 3,3 mil. ron.

Rog cu insistenta colegii magistrati sa analizeze acest raport si sa imi transmita sugestiile si propunerile lor.

PS
Cu ocazia discutiilor de miercuri 14.10.2009, cand am luat in dezbatere tema taxelor judiciare de timbru, a taxelor din activitatea notariala si incasarea acestora direct de catre Justitie, am intampinat o mare dilema: ne-am trezit ca atat ICCJ, CSM dar si Ministerul Public, au spus „fiecare din noi vrem incasarea directa a acestor bani in bugetul nostru”, insa a ramas in suspensie intrebarea: caruia din cei trei ordonatori ar trebui sa li se aloce aceste sume de bani.

Discutiile se vor relua luni 19 octombrie 2009.

Pag. 1

Pag. 1

Pag. 2

Pag. 2

Pag. 3

Pag. 3

Pag. 4

Pag. 4

Pag. 5

Pag. 5

Pag. 6

Pag. 6

Pag. 7

Pag. 7

Pag. 8

Pag. 8

Pag. 9

Pag. 9

Pag. 10

Pag. 10

Pag. 11

Pag. 11

Pag. 12

Pag. 12

Pag. 13

Pag. 13

Pag. 14

Pag. 14

Pag. 15

Pag. 15

Pag. 16

Pag. 16

Pag. 17

Pag. 17

Pag. 18

Pag. 18

Pag. 19

Pag. 19

Pag. 20

Pag. 20

Pag. 21

Pag. 21

Iulian Urban, senator
Vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Iulian Urban, senator
Vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro