Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Discursul lui Traian Basescu in fata judecatorilor curtilor constitutionale
18.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Presedintele Traian Basescu a participat joi, 15 octombrie 2009, la festivitatea de deschidere a lucrărilor Reuniunii pregătitoare a Cercului Preşedinţilor Curţilor Constituţionale Europene. Textul integral al discursului:

“Domnule preşedinte al Curţii Constituţionale a României,

Domnilor preşedinţi ai Curţilor Constituţionale Europene,

Doamnelor şi domnilor judecători,

Stimaţi participanţi,

Am plăcerea, şi totodată onoarea, să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la Reuniunea pregătitoare a Cercului Preşedinţilor Curţilor Constituţionale Europene, ocazie cu care salut delegaţiile prezente. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc Preşedintelui Curţii Constituţionale a României pentru invitaţia pe care mi-a adresat-o de a participa la deschiderea acestei conferinţe, prilej cu care vă urez tuturor bun venit în România.

După cum bine ştiţi, prin Rezoluţia celui de-al XIV-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, desfăşurat la Vilnius, în iunie 2008, s-a decis organizarea la Bucureşti a celui de al XV–lea Congres al Conferinţei în anul 2011, manifestare precedată de actuala reuniune pregătitoare a Cercului Preşedinţilor. Prin preluarea preşedinţiei acestui important for de către domnul preşedinte Ioan Vida, Curţii Constituţionale a României îi sunt recunoscute pe plan european, capacitatea instituţională şi profesionalismul. Această misiune onorează Curtea noastră Constituţională, cu atât mai mult cu cât ea împlineşte anul acesta 18 ani de existenţă.

Tema acestei reuniuni şi participarea excepţională a distinselor personalităţi din domeniul juridic, stabilesc un cadru de dezbatere de înalt nivel ştiinţific, prilejuind un util schimb de idei şi de experienţă cu personalităţi marcante din sfera justiţiei constituţionale.

Consolidarea relaţiilor de colaborare între Curţile Constituţionale europene, prin cunoaşterea permanentă a problemelor ce intră în sfera de preocupare a acestor instituţii, este în interesul justiţiei constituţionale. Dialogul dintre jurisdicţiile constituţionale reprezintă parte a dialogului dintre jurisdicţii în general şi a dialogului dintre judecători în mod special. Acest dialog face parte din cultura juridică universală şi reprezintă un schimb necesar şi obligatoriu al experienţei fiecărui judecător, experienţă dobândită în procesul de aplicare şi interpretare a dreptului constituţional.

Rolul dialogului dintre jurisdicţiile constituţionale este acela de cunoaştere reciprocă a sistemelor constituţionale şi de utilizare a unui limbaj comun de către toate jurisdicţiile din domeniu. De asemenea, găsirea unor soluţii comune problemelor comune pe care le au statele este definitorie într-o lume din ce în ce mai globalizată.

Prin aceasta, se creează standarde juridice şi sisteme de valori constituţionale universale. Având posibilitatea de a-şi compara metoda de argumentare cu cele folosite în alte ţări, dar şi de a studia, înainte de a se pronunţa, modul în care problemele asemănătoare au fost rezolvate de alte instanţe, tribunalele constituţionale pot evita arbitrariul şi pot acţiona astfel încât metoda de motivare utilizată să devină predictibilă, ceea ce creează un sentiment de certitudine a dreptului şi de consolidare a unei anumite conştiinţe juridice.

În contextul actual al globalizării, crearea unui spaţiu juridic comun se sprijină pe construcţia durabilă a statului democratic clădit pe principiile de drept. De altfel, chiar în preambulul Statutului Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, se prevede că schimbul de experienţă în materie de practică şi jurisprudenţă constituţională constituie unul din principalele scopuri ale conferinţelor.

Cunoaşterea diferitelor metode de lucru, a organizării şi structurii jurisdicţiilor constituţionale din alte ţări reprezintă puncte de interes pentru toţi judecătorii acestor instanţe întrucât cele mai eficiente modele trebuie preluate şi implementate la nivelul fiecărui stat pentru obţinerea unor bune rezultate.

Asigurarea unui caracter unitar şi coerent al actului de justiţie constituţională, bazat pe principii fundamentale comune la nivel european, conduce la o mai bună realizare a drepturilor celor implicaţi în actul de justiţie. În marea majoritate a statelor europene, spre deosebire de instanţele judecătoreşti de drept comun, tribunalele constituţionale sunt singurele instanţe care examinează în exclusivitate probleme care implică conformarea legii cu principiile consacrate de Constituţie.

În contextul în care Legea fundamentală se află la baza întregului sistem normativ şi instituţional, atenţia care se acordă tribunalelor constituţionale, în calitatea lor de garant al supremaţiei Constituţiei, este absolut întemeiată. Dacă adoptarea unei Constituţii reprezintă un act de mare responsabilitate deoarece consacră şi ocroteşte cele mai importante valori ale statului, la fel, statutul jurisdicţiilor constituţionale trebuie să fie pe măsura competenţelor ce le revin.

Este esenţial ca legislaţia unei ţări să fie în acord cu legea sa fundamentală. Însă, nu de puţine ori, în practică apar diverse situaţii pentru a căror rezolvare tribunalele constituţionale sunt solicitate să-şi dea concursul, în calitate de autorităţi jurisdicţionale în materie.

Doamnelor şi domnilor,

Tribunalele constituţionale, prin misiunea lor, trebuie să fie independente în realizarea sarcinilor faţă de orice altă autoritate publică. Această condiţie este îndeplinită de Curtea Constituţională a României care nu face parte din sistemul celor trei puteri în stat. Clarificarea acestui aspect este necesară în contextul în care jurisdicţiile constituţionale sunt chemate să rezolve chestiuni delicate cu un puternic impact asupra unor autorităţi sau instituţii publice.

Datorită naturii sale de instanţă politico-jurisdicţională, Curtea Constituţională a României a fost uneori şi dezaprobată de unii dintre actorii vieţii politice sau ai societăţii civile, dar întotdeauna a fost fidelă Legii fundamentale a României şi chiar apărătoarea acesteia.

Misiunea pe care dumneavoastră aţi încredinţat-o Curţii Constituţionale a României de a reprezenta grupul regional european în cadrul manifestărilor internaţionale la care participă jurisdicţiile constituţionale din întreaga lume demonstrează însă maturitatea acestei instituţii şi recunoaşterea ei în plan internaţional.

Având în vedere activitatea dumneavoastră de garanţi ai legilor fundamentale ale statelor pe care le reprezentaţi doresc să vă mulţumesc pentru activitatea pe care o desfăşuraţi zi de zi şi pentru ceea ce faceţi în vederea apărării drepturilor omului şi consolidării democraţiei în plan european.

Vă mulţumesc!”

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.