Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Obstacolele juridice care ingreuneaza digitalizarea cartilor
20.10.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Comisia Europeana: „Marile obstacole culturale şi juridice care îngreunează digitalizarea şi difuzarea în masă a cărţilor, în special a celor aflate în colecţiile bibliotecilor europene, sunt abordate în comunicarea cu privire la drepturile de autor în economia bazată pe cunoaştere, adoptată astăzi de Comisia Europeană. Co-autorii comunicării sunt comisarii europeni Charlie McCreevy şi Viviane Reding. Bibliotecile digitale ca Europeana vor oferi noi căi de acces la cunoaştere cercetătorilor şi amatorilor de cultură din întreaga Europă. În acest scop, UE trebuie însă să găsească o soluţie pentru operele orfane care adeseori nu pot fi digitalizate din cauza incertitudinii situaţiei lor în ceea ce priveşte drepturile de autor. O mai bună distribuire şi disponibilitate a operelor culturale pentru persoanele cu handicap, în special pentru nevăzători, este un alt subiect major al comunicării.

Dezbaterile cu privire la acordul Google Books din Statele Unite au demonstrat încă o dată că Europa nu-şi poate permite să rămână în urmă, la poarta lumii digitale, au subliniat McCreevy şi Reding cu prilejul adoptării documentului.

„Trebuie să întărim poziţia Europei de centru al creativităţii şi al inovării. Vastul patrimoniu al bibliotecilor europene nu poate fi lăsat să zacă pe rafturi, trebuie să devină mai accesibil pentru cetăţenii noştri”, a declarat McCreevy, comisarul pentru piaţa internă.

„Pretutindeni pe glob au demarat ample eforturi de digitalizare, a observat Viviane Reding, care răspunde de societatea informaţională şi de media. Europa trebuie să profite de acest prilej pentru a se situa în frunte şi a veghea ca digitalizarea cărţilor să aibă loc pe baza legilor europene asupra drepturilor de autor şi în condiţii de deplin respect pentru diversitatea culturală a Europei. Cu bogăţia patrimoniului ei cultural, Europa are cel mai mult de oferit şi cel mai mult de câştigat din procesul de digitalizare a cărţilor. Dacă acţionăm rapid, o serie de soluţii europene pro-concurenţiale pentru digitalizarea cărţilor ar putea deveni funcţionale înaintea celor preconizate în prezent în cadrul acordului Google Books din Statele Unite.”

Comunicarea trece în revistă acţiunile pe care Comisia intenţionează să le iniţieze: conservarea şi difuzarea digitală a materialelor culturale şi academice şi a operelor orfane, precum şi înlesnirea accesului la cunoaştere pentru persoanele cu handicap. Problemele identificate astăzi de Comisie s-au desprins din consultarea publică desfăşurată anul trecut în urma publicării unei cărţi verzi ( IP/08/1156), din lucrările Grupului la nivel înalt pentru bibliotecile digitale, ca şi din experienţa dobândită de „Europeana”, biblioteca digitală  europeană ( IP/09/1257).

Recentele audieri informative organizate de Comisie pe tema acordului Google Books au pus în evidenţă anomaliile care ar rezulta dacă s-ar aproba această înţelegere: digitalizată de Google, mulţimea operelor europene aflate în bibliotecile din SUA ar fi accesibilă cercetătorilor şi amatorilor de peste ocean, dar nu şi celor din Europa. Garantarea accesului europenilor la propria lor moştenire culturală, ca şi remunerarea echitabilă a autorilor europeni, este deci o preocupare de stringentă actualitate, care necesită răspunsuri la nivel european, aşa cum subliniau recent comisarii Reding şi McCreevy ( MEMO/09/376).

Conservarea şi difuzarea digitală

În continuare, Comisia va antama un dialog cu părţile interesate în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru obţinerea simplă şi necostisitoare a drepturilor necesare digitalizării în masă şi difuzării online a colecţiilor unor biblioteci aflate încă sub protecţia drepturilor de autor. Iniţiativa priveşte atât operele epuizate, cât şi pe cele orfane, adică operele la care deţinătorii drepturilor nu pot fi identificaţi sau localizaţi.

Operele orfane

Digitalizarea şi difuzarea operelor orfane ridică probleme culturale şi economice deosebite: în lipsa unui titular cunoscut al drepturilor, utilizatorii nu pot obţine autorizaţia necesară şi deci o carte, de exemplu, nu poate fi transpusă în format digital. Operele orfane au o pondere substanţială în colecţiile instituţiilor culturale europene. Se estimează, de exemplu, că la British Library lucrările orfane reprezintă 40% din colecţiile aflate sub copyright[1].Comisia va examina acum acest aspect mai în detaliu prin intermediul unei evaluări de impact. Scopul este găsirea unei soluţii aplicabile la nivel comunitar pentru a facilita digitalizarea şi difuzarea operelor orfane şi a institui standarde comune de „diligenţă necesară” în vederea recunoaşterii statutului de operă orfană pe tot teritoriul UE.  Primele progrese în această direcţie s-au realizat deja graţie proiectului ARROW (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works), care reuneşte biblioteci naţionale, societăţi de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi edituri, proiect cofinanţat de Comisie în cadrul programului eContent plus programme (2,5 milioane EUR).Lansat în noiembrie 2008, ARROW urmăreşte identificarea titularilor de drepturi şi clarificarea sub aspectul drepturilor a statutului operelor, inclusiv al celor epuizate sau orfane. „Proiectul ARROW finanţat de UE constituie un prim pas spre interconectarea diferitelor registre ale drepturilor de autor din Europa şi identificarea mai uşoară a deţinătorilor de drepturi”, au arătat azi comisarii Reding şi McCreevy.„Facem apel la bibliotecile naţionale, la organismele de gestiune colectivă a drepturilor şi la edituri să meargă mai departe pe această cale şi să colaboreze cu Comisia pentru realizarea unui sistem paneuropean al registrelor de cărţi, care să favorizeze concurenţa şi care să permită acordarea transfrontalieră a licenţelor în cadrul unui sistem de preţuri accesibile şi transparente, asigurând în acelaşi timp remunerarea echitabilă a autorilor.”

Conform unor informații recente, prezentate în raportul „In from the Cold” ( „In from the Cold” report ), problema nerezolvată a operelor orfane afectează 89% din serviciile oferite de muzeele, galeriile, bibliotecile și arhivele publice din Regatul Unit.

Acces pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap întâmpină greutăţi în accesarea informaţiilor. Nevăzătorii, în special, sunt victimele unei „penurii de cărţi”: doar 5% dintre publicaţiile europene sunt disponibile în formate accesibile, situaţie agravată de restricţiile impuse distribuţiei transfrontaliere, chiar şi în cazul ţărilor în care se vorbeşte aceeaşi limbă. Un forum al părţilor interesate va examina nevoile persoanelor cu handicap, în special ale nevăzătorilor, şi va analiza politicile posibile pentru a răspunde acestor nevoi, inclusiv modalităţile de a încuraja pe teritoriul UE libera comercializare a operelor în formate accesibile.

Conform unor informaţii recente, prezentate în raportul „In from the Cold” ( „In from the Cold” report ), problema nerezolvată a operelor orfane afectează 89% din serviciile oferite de muzeele, galeriile, bibliotecile şi arhivele publice din Regatul Unit.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.