Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
4 comentarii

Despre publicarea numelor judecatorilor in Jurindex
21.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Exista preocupari in legatura cu oportunitatea publicarii hotararilor judecatoresti cu numelor judecatorilor. Comisia Juridica a CSM a discutat miercuri, 14 octombrie 2009, o nota a Directiei Legislatie din cadrul CSM privind derularea proiectului Jurindex.

Comisia Juridica a apreciat ca este necesar sa se verifice de catre Directia de Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe doua aspecte:

1. modalitatea de derulare a unor programe asemanatoare in alte tari, in special daca aceasta implica publicarea numelui judecatorilor care au pronuntat hotararea si care supusa publicarii, si

2. daca exista remediu (subl. Juridice.ro) pentru evitarea eventualelor inconveniente decurgand din posibilitatea persoanelor interesate de a constitui o baza de date cu privire la solutiile pronuntate de un judecator.

Redam solutia Comisiei Juridice: “Comisia Juridica a apreciat ca este necesar ca Directia de Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe sa verifice care este modalitatea de derulare a unor programe asemanatoare in alte state, daca aceasta implica si publicarea numelui judecatorilor care au pronuntat hotararea supusa publicarii, precum si daca exista remediu pentru evitarea eventualelor inconveniente decurgand din posibilitatea persoanelor interesate de a constitui o baza de date cu privire la solutiile pronuntate de un judecator (cum ar fi acela constand in introducerea de catre aceeasi parte a mai multor cereri cu acelasi obiect pana cand una dintre acestea este repartizata unui judecator care, in spete asemanatoare, a adoptat solutii ce pot prefigura un rezultat favorabil pentru partea respectiva).

Totodata, Comisia a decis ca aspectele de ordin tehnic semnalate de instantele consultate sa fie comunicate spre rezolvare coordonatorului de proiect din  partea Consiliului Superior al Magistraturii.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Despre publicarea numelor judecatorilor in Jurindex”

 1. Poftim?
  Hotaririle judecatoresti sunt publice iar numele judecatorilor sunt publicate in Monitorul Oficial.

  Este absolut obligatoriu si de bun simt ca sa se poata vedea istoricul hotaririlor judecatorilor pentru a se putea detecta erorile judiciare.

 2. jurefani spune:

  Complicata treaba!

  Am senzatia ca ne punem singuri bete in roata.

  Oare, in momentul de fata, nu exista posibilitatea introducerii mai multor cereri cu acelasi obiect, de catre aceeasi parte, astfel incat sa fie repartizat, pentru una dintre ele, judecatorului (completului) preferat? Acum ce remedii avem?

  Oare nu stim cat suntem de inventivi, noi romanii? Chiar crede cineva ca avem nevoie de o mare baza de date ca sa aflam care judecator gandeste intr-un fel sau altul? Acea posibila „baza de date” nu va face decat sa ofere informatii suplimentare si nimic mai mult.

  In principiu, nu cred ca este rau sa mai intrebam si pe altii cum s-au descurcat la acest capitol dar ar fi bine sa mai cautam si singuri solutii.

  Faptul ca vor exista probleme tocmai datorita existentei unei baze de date care sa furnizeze informatii privitoare la modul in care solutioneaza un anumit judecator anumite spete, sunt intru totul de acord, dar ele pot fi si de alta natura. Totusi, nu sunt de neglijat beneficiile pe care le poate aduce o astfel de baza de date. Lucrurile cred ca ar trebui judecate in modul urmator: alegera varantei mai putin daunatoare, alegera solutiei care ofera cele mai multe beneficii si cele mai putine dezavantaje. Cred ca interesele majore trebuie sa cantareasca mai mult. Dar nu cred ca eu trebuie sa-i invat pe domnii judecatori cum sa judece lucrurile.

  Mai mult decat atat, un astfel de program unde nu exista date de identificare reale privitor la hotararile pe care le contine si la care sa se faca referire cand vor fi invocate, este total lipsita de utilitate practica. Asa cum s-a mai discutat pe aceasta tema (chiar aici pe Juridice), nu vad in ce masura hotararile publicate in JURINDEX fara nici un punct de referinta (ba, si modificate), vor putea folosi cel putin drept material bibliografic.

  Atunci, se naste intrebarea: La ce bun avem un astfel de JURINDEX? Cui ii va fi de folos si cum?

 3. este aberanta preocuparea CSM, deturnind atentia de la urgentele aspecte care trebuie solutionate in dezvoltarea proiectului: finantare, implementare cit mai rapida, obligarea instantelor de a actualiza proiectul prin publicarea neselectiva a hotaririlor, si sa se aplece mai putin asupra anonimizarii hotaririlor publicate sau a verificarii daca mai exista state in care exista proiecte similare. un lucru uita CSM ul inert: jurisprudenta nationala este un bun public accesibil tuturor justitiabililor, fiind rezultatul unui serviciu public – actul de justitie materializat in sedinta publica!
  Jurisprudenta este pusa la dispozitia cetatenilor in tot spatiul UE, in forma electronica, pornind de la solutiile instantelor comunitare, CEDO etc. dau exemplu numai citeva resurse din Franta: http://www.lexeek.com/jus-luminum/edito.htm, http://www.legifrance.gouv.fr, http://www.courdecassation.fr/, ….

  q.e.d.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.