Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Iulian Dragomir despre cum ar trebui sa fie condusa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ganduri si intentii
21.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Data protection, Interviuri, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Dan Stoica, Andrei Savescu: Este prima data cand se vorbeste public despre un proces de numire a Presedintelui  Inaltei Curti de Casatie si Justitie.  Care sunt, in opinia dumneavoastra calitatile manageriale si profesionale principale necesare unui candidat la aceasta functie? Ce anume din activitatea dumneavoastra va recomanda ca avand aceste calitati?

Iulian Dragomir: Un element de necesitate pentru managementul instantei supreme cred ca il  reprezinta  cunoasterea, ca element specific de pregatire profesionala, a  tuturor categoriilor de instante, atat din perspectiva unei functii de executie, dar mai ales din cea a functiilor de conducere.
Parcursul meu profesional releva experienta acumulata in domeniul managementului administrativ-judiciar la nivelul tuturor categoriilor de instante (judecatorie, tribunal, curte de apel) unde am indeplinit atat functia de judecator cat si, mai ales, functii de conducere.
Cum presedintele ICCJ are calitatea de ordonator principal de credite, faptul ca am condus o agentie guvernamentala, avand si calitatea de ordonator principal de credite cred ca este un atu in competitia cu alti candidati.

DS, AS: Legea vorbeste de un rol de reprezentare a puterii judecatoresti acordat Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara insa a defini aceasta notiune. In sens larg, reprezentarea este o functie care sustine prestigiul sistemului judecatoresc si legitimitatea deciziilor sale in fata publicului. Ce va propuneti sa faceti pentru a creste prestigiul Instantei supreme si a sustine deciziile acesteia in cazurile controversate?

Iulian Dragomir: Sistemul judiciar indeplineste rolul de serviciu public prin infaptuirea actului de justitie si din acest punct de vedere este fundamentala furnizarea transparenta a tuturor informatiilor ce permit publicului sa inteleaga modul de functionare a Inaltei Curti si procedurile judiciare aplicabile.
Avand in vedere faptul ca deciziile pronuntate se autolegitimeaza prin motivarea lor, gradul de perceptie nu poate fi imbunatatit decat prin asigurarea si dezvoltarea practicii unitare in cadrul sistemului judiciar, pe de o parte, si prin ridicarea gradului de transparenta al activitatilor specifice, in deplin acord cu standardele in domeniu, pe de alta parte.
Imi propun eficientizarea actului de comunicare, prin utilizarea unei noi politici si strategii de comunicare dar si prin dezvoltarea activitatilor  specifice ale Biroului de informare si relatii publice si purtatorului de cuvant, atat in relatia cu justitiabilii dar mai ales in relatia cu mass-media, ca principal vector de comunicare.

DS, AS: Sunt tari in care numele unui Presedinte al Instantei Supreme este strans legat de activitatea acestei institutii, astfel cum numele unui Guvern este asociat cu numele Primului Ministru. Presedintele devine astfel moral responsabil pentru “caracterul” acestei institutii. Ce va propuneti pentru a imbunatati “caracterul” Inaltei Curti in mandatul dumneavoastra?  Prin ce ati dori sa se faca remarcata activitatea Instantei Supreme?

Iulian Dragomir: Dintre obiectivele prioritare ale mandatului meu doresc sa ma refer la urmatoarele: In planul initiativei legislative cred ca se impune participarea la realizarea unui nou act normativ care sa reglementeze doar  organizarea si functionarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acord cu cerintele Uniunii Europene si realitatile nationale. In ceea ce priveste managementul resurselor material cred ca este necesara stabilirea unor noi obiective de investitii (fie un sediu adecvat cerintelor actuale, fie un sediu secundar pentru personalul din departamentul economico-administrativ). Cu referire la planul imaginii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si transparentei actului de justitie, am raspunderea morala (ca element de baza al perceptiei publice) si doresc emergenta in viabilizarea mecanismelor de prezentare publica ale instantei supreme, apreciind ca  imbunatatirea perceptiei privind functionarea corecta a sistemului judiciar este determinata de  transparenta si decizie unitara in cadrul acestuia, dar si de utilizarea eficienta a tuturor vectorilor de comunicare, ca principale instrumente de realizare a obiectivului propus.

DS, AS: Care credeti ca sunt valorile si libertatile umane fundamentale pe care un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa le aiba in vedere atunci cand judeca orice cauza?

Iulian Dragomir: Standardele de promovare in cadrul instantei supreme sunt  in deplin acord cu exigentele ce decurg din Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar analiza modului de indeplinire a acestora de catre candidati este atributul exclusiv al CSM, in deplin acord cu rolul fundamental al acestuia de garant al independentei justitiei. Dintre drepturile si libertatile fundamentale, amintesc urmatoarele: egalitatea in drepturi, accesul liber la justitie, dreptul la aparare, libertatea de exprimare, dreptul la informatie, dreptul de proprietate privata, dreptul de petitionare.

DS, AS: Presedintele unei institutii ar trebui sa isi exercite abilitatea de a “unifica” diferite curente de opinie existente in interiorul acesteia, prin dialog si persuasiune. Care sunt cateva situatii din activitatea dumneavoastra in care v-ati exercitat aceste abilitati?

Iulian Dragomir: Organizarea intantei supreme este atipica fata de celelalte categorii de instante, in sensul ca judecatorii sunt numiti direct in cadrul sectiilor in care isi desfasoara activitatea, urmare a promovarii lor de catre CSM. Referitor la calitatile personale de a rezolva (media) prin dialog si abilitati de comunicare problem (opinii) divergente, mentionez ca am avut sansa sa conduc o agentie guvernamentala  – ce prezenta, cu titlu de particularitate, o structura colectiva de conducere – unde aceste abilitati mi-au fost recunoscute, ca elemente ale unui management performant, de catre misiunile de evaluare internationala din domeniu.

DS, AS: Care considerati ca este cauza principala a lipsei de incredere a publicului in sistemul judiciar: incoerenta legislativa sau divergentele de jurisprudenta?

Iulian Dragomir: Practica neunitara este elementul ce determina cele mai multe nemultumiri ale justitiabililor si una din problemele majore ale sistemului judiciar. Masurile preconizate, in proiectul meu managerial, pe linia accelerarii programului de unificare a practicii judiciare vizeaza, in principal:
a) identificarea concreta a problemelor de drept ce s-au rezolvat neunitar si indicarea argumentelor pentru fiecare opinie, majoritara sau minoritara;
b) planificarea temelor de studiu si a datelor pentru organizarea studiului profesional al judecatorilor si magistratilor asistenti;
c) continuarea organizarii periodice a unor intalniri de lucru cu judecatorii curtilor de apel;
d) continuarea activitatilor privind intocmirea buletinului intern de practica judiciara si publicarea deciziilor relevante pe web site-ul instantei, dar si achizitionarea publicatiilor de specialitate;
e) crearea unui sistem in totalitate operativ de diseminare a solutiilor pronuntate de Inalta Curte.
Un alt palier important al proiectului meu este reprezentat de promovarea unui climat de respect reciproc intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala care sa permita evaluarea obiectiva cu privire la locul si rolul fiecareia in peisajul institutional si functional definit de legea fundamentala.

DS, AS: Care vor fi primele cinci prioritati ale mandatului dumneavoastra si cum va propuneti sa le puneti in practica?

Iulian Dragomir: Dintre obiectivele prioritare ale mandatului meu amintesc urmatoarele:
– intensificarea cooperarii cu Consiliul Superior al Magistraturii;
– organizarea unor consultari si intalniri de lucru cu Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cu Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania avand drept teme de interes solutionarea unor probleme exclusiv de natura administrativa;
– una din principalele preocupari pentru asigurarea transparentei actului de justitie va fi stabilirea unui nou tip de relatie intre instanta si justitiabil. In acest sens, pe langa dispunerea totalitatii informatiilor de interes public pe paginile de Internet ale institutiei, se vor realiza ghiduri de orientare pentru facilitarea accesului cetatenilor in fiecare din sectiile Inaltei Curti. De asemenea, voi identifica si dezvolta noi instrumente care vor asigura accesul operativ al mass-media in scopul informarii obiective si complete asupra actului de justitie, cu respectarea riguroasa a normelor privind protectia datelor personale si a informatiilor clasificate. In acest context, voi dezvolta o strategie de comunicare care sa asigure imbunatatirea imaginii instantei supreme, inclusiv prin organizarea unor conferinte de presa cu deschidere onesta si nediferentiata fata de mass-media.
– dezvoltarea unei politici adecvate de alocare a resurselor umane si materiale, ca elemente active pentru sporirea eficientei si responsabilizarii instantei, pentru eliminarea cauzele care conduc la un numar mare de dosare pe rolul instantei supreme si la depasirea duratei rezonabile de solutionare a acestora
– atragerea resurselor financiare necesare indeplinirii procedurilor judiciare specifice, pentru asigurarea cadrului legislativ necesar transferarii fondurilor banesti provenite din taxele de timbru si timbru judiciar de la comunitatile locale la bugetul instantei supreme, si respoectiv identificarea de noi oportunitati pentru atragerea de fonduri europene prin initierea unor programe (granturi) specifice domeniului justitiei.

DS, AS: Va multumim pentru amabilitatea de a va adresa utilizatorilor Juridice.ro.

Iulian Dragomir: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti