Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Lidia Barbulescu despre cum ar trebui sa fie condusa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ganduri si intentii
21.10.2009 | JURIDICE.ro

Dan Stoica, Andrei Savescu:Este prima data cand se vorbeste public despre un proces de numire a Presedintelui  Inaltei Curti de Casatie si Justitie.  Care sunt, in opinia dumneavoastra calitatile manageriale si profesionale principale necesare unui candidat la aceasta functie? Ce anume din activitatea dumneavoastra va recomanda ca avand aceste calitati?

Lidia Barbulescu: Functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie presupune, in primul rand, calitati deosebite de ordin managerial dobandite prin experienta, care sa permita exercitarea in bune conditii a activitatii, atat in plan profesional, cat si pe planul gestionarii resurselor financiare.

Trebuie avuta in vedere si situatia actuala in care, pentru prima data, autoritatea judecatoreasca se confrunta cu dificultati majore in asigurarea finantarii, dar si cu un deficit semnificativ al resurselor umane. Avand in vedere functia detinuta pana in prezent si mandatul primit ca ordonator principal de credite am reusit, cel putin la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sa asigur functionarea normala in conditiile date a instantei supreme.

Pe de alta parte, cariera de peste 30 de ani in care am  exercitat functia de judecator si, in special, functii de conducere la nivelul instantelor si al Consiliului Superior al Magistraturii constituie garantii pentru exercitarea mandatului de presedinte al instantei supreme.

Nu in ultimul rand, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa fie un profesionist al dreptului, dar si un bun comunicator atat in fata opiniei publice, cat si a celorlalte autoritati.

DS, AS: Legea vorbeste de un rol de reprezentare a puterii judecatoresti acordat Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara insa a defini aceasta notiune.  In sens larg, reprezentarea este o functie care sustine prestigiul sistemului judecatoresc si legitimitatea deciziilor sale in fata publicului. Ce va propuneti sa faceti pentru a creste prestigiul Instantei supreme si a sustine deciziile acesteia in cazurile controversate?

Lidia Barbulescu: Reprezentarea autoritatii judecatoresti, asa cum Constitutia Romaniei lasa sa se inteleaga, este si trebuie sa fie exercitata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fata de rolul instantei supreme, acela de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii pe intreg teritoriul Romaniei, ceea ce este de esenta ideii de dreptate, iar ideea de dreptate este strans legata de calitatea actului de justitie, care asigura prestigiul justitiei insasi.

Dincolo de faptul ca prestigiul instantei supreme nu ar trebui pus niciodata la indoiala, nu inseamna ca o imbunatatire nu poate fi adusa prin desavarsirea calitatii actului de justitie, care insa presupune o conditie obligatorie, si anume coerenta legislativa. Este important de subliniat ca prestigiul justitiei trebuie sustinut nu numai din interiorul sistemului de justitie, prin profesionistii sai, ci si de celelalte puteri ale statului chemate sa apere ordinea de drept.

DS, AS: Sunt tari in care numele unui Presedinte al Instantei Supreme este strans legat de activitatea acestei institutii, astfel cum numele unui Guvern este asociat cu numele Primului Ministru. Presedintele devine astfel moral responsabil pentru “caracterul” acestei institutii. Ce va propuneti pentru a imbunatati “caracterul” Inaltei Curti in mandatul dumneavoastra?  Prin ce ati dori sa se faca remarcata activitatea Instantei Supreme in cursul mandatului dumneavoastra?

Lidia Barbulescu: Pornind de la realitatile actuale, pe de o parte, de la nevoia de a se asigura o jurisprudenta stabila, iar pe de alta parte, de la nevoia asigurarii stabilitatii sistemului judiciar, mandatul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa raspunda in urmatorii ani ambelor nevoi. Astfel, atat unificarea jurisprudentei prin instrumentele legale conferite instantei supreme, in realizarea misiunii sale constitutionale de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii la nivelul intregii tari, cat si preluarea atributiilor privind gestionarea bugetului instantelor judecatoresti in scopul asigurarii stabilitatii acestora sub aspectul resurselor financiare si umane, sunt imperative ale mandatului de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DS, AS: Care credeti ca sunt valorile si libertatile umane fundamentale pe care un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa le aiba in vedere atunci cand judeca orice cauza?

Lidia Barbulescu: Toate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, astfel cum sunt prevazute in Constitutia Romaniei, in Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si in legislatia comunitara, trebuie avute in vedere de judecator in infaptuirea actului de justitie. Judecarea oricarei cauze trebuie sa se realizeze cu respectarea dreptului la un proces echitabil, cu asigurarea tuturor garantiilor acestui drept, rezultate din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

DS, AS: Presedintele unei institutii ar trebui sa isi exercite abilitatea de a “unifica” diferite curente de opinie existente in interiorul acesteia, prin dialog si persuasiune. Care sunt cateva situatii din activitatea dumneavoastra in care v-ati exercitat aceste abilitati?

Lidia Barbulescu: Fiind constienta de importanta dialogului in cadrul sistemului judiciar, in cursul carierei am participat la intrunirile in cadrul carora se dezbat probleme de drept, intruniri  organizate in scopul unificarii jurisprudentei, atat la nivelul curtilor de apel si al Consiliului Superior al Magistraturii, cat si la nivelul Sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Unitatea solutiei la finalul acestor intalniri este rezultatul dialogului si al capacitatii de a ajunge, prin dialog, la o solutie unanim acceptata.

Recentul protest din sistemul judiciar constituie un alt exemplu de solutionare a problemelor pe calea dialogului.

DS, AS: Exista in prezent cel putin doua conflicte majore intre sistemul judiciar si realitatea practica: unificarea practicii judiciare si aplicarea legii in conditiile unui conglomerat de texte legislative conflictual si incoerent.Daca adaugam la aceasta si recentul schimb de opinii cu Curtea Constitutionala in privinta judecarii chestiunilor constitutionale, constatam ca este nevoie de o implicare instutionala mai intensa a Instantei Supreme in rezolvarea acestor tensiuni.  Care sunt solutiile programului dumneavoastra pentru abordarea lor?

Lidia Barbulescu: Dinamizarea recursului in interesul legii, ca instrument de unificare a practicii judiciare, si imbunatatirea cadrului legal in care acesta este reglementat reprezinta o prima solutie in scopul unificarii jurisprudentei. Transformarea instantei supreme intr-o veritabila instanta de casatie, care se pronunta numai asupra chestiunilor de drept, contribuie, de asemenea, la stabilitatea practicii judiciare.

Imbunatatirea cadrului legislativ si dezvoltarea relatiilor de colaborare intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si autoritatea legislativa, astfel incat aceasta din urma sa poata adopta acte normative care raspund cerintelor sistemului judiciar dar si ale intregii societati, este conditia care sta la baza procesului de unificare al jurisprudentei.

DS, AS: Care vor fi primele cinci prioritati ale mandatului dumneavoastra si cum va propuneti sa le puneti in practica?

Lidia Barbulescu: Unificarea practicii judiciare, asigurarea independentei judecatorului si a justitiei in ansamblul sau, dezvoltarea dialogului cu celelalte autoritati ale statului si cu societatea civila, cresterea prestigiului justitiei si preluarea atributiilor privind gestionarea bugetului instantelor judecatoresti de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt prioritati ale mandatului de presedinte al instantei supreme, pentru indeplinire carora voi depune toate eforturile si voi valorifica intreaga experienta dobandita in cursul carierei mele.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.