Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tribunalul Vrancea. Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa monitorizeze operatiunile de desemnare a presedintilor sectiilor de votare
21.10.2009 | Adrian Toni NEACȘU, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Presedintele Tribunalului Vrancea a adresat organizatiilor neguvernamentale din judet si din tara invitatia de a monitoriza si observa operatiunile ce vor avea loc la aceasta instanta cu privire la desemnarea presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare. Invitatia constituie o premiera la nivel national, operatiunile administrative prealabile tragerii la sorti de catre presedintii tribunalelor nefacand obiectul transparentei prevazute de legea electorala si fiind de obicei excluse de la monitorizarea realizata de observatorii acreditati la alegeri.

Declaratie de presa (21.10.2009):

In cadrul intalnirii care a avut loc astazi, 21.10.2009, ora 16.00, cu reprezentantii mass-media, au fost facute, de catre Presedintele Tribunalului Vrancea – judecator Adrian Toni Neacsu, urmatoarele precizari:

Tribunalul Vrancea respinge categoric orice incercare de atragere a sa in falsa controversa publica legata de intocmirea listelor prevazute de lege din care urmeaza sa fie desemnate persoanele care vor ocupa functiile de presedinti sau loctiitori ai sectiilor de votare.

Dezbaterile publice despre aceste liste sunt exagerate, nejustificate si periculoase, intrucat induc artificial publicului larg neincredere in implicarea institutionala a autoritatilor publice de pe plan local cu atributii in procedura electorala.

Tribunalul Vrancea constata fie necunoasterea, fie ignorarea cu buna stiinta a atributiilor si competentelor legale ce revin diferitelor institutii implicate in organizarea alegerilor.

Atat lipsa de cunoastere a legii cat si lectura stramba cu intentie a acesteia au un potential demoralizator pentru populatie  si instiga la neincredere si suspiciune.

Avand in vedere rolul oferit prin lege Presedintelui Tribunalului Vrancea, de garant al corectitudinii operatiunii de tragere la sorti a presedintilor sau loctiitorilor sectiilor de votare, precum si necesitatea eliminarii si celei mai mici suspiciuni cu privire la corectitudinea desfasurarii acesteia, am hotarat invitarea observatorilor interni, acreditati potrivit Legii nr.370/2004 sau in alta modalitate pe care o vom comunica, la monitorizarea si observarea tuturor operatiunilor in legatura cu desemnarea presedintilor sau loctiitorilor sectiilor de votare.

Aceasta invitatie constituie o premiera chiar la nivel national si excede cadrului stabilit de legea electorala.

Invitatia se adreseaza oricarui ONG din judet sau din afara acestuia care are in obiectul sau de activitate apararea democratiei si drepturilor omului sau observarea alegerilor. Reprezentantii acestora, cu respectarea legii privind protectia datelor personale, vor avea acces la  toate operatiunile prealabile tragerii la sorti ce va avea loc pentru desemnarea presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare.Calendarul desemnarii presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare arata dupa cum urmeaza : pana la 28 octombrie 2009 inscrierea pe lista intocmita de presedintele Tribunalului si prefectul judetului a juristilor care doresc sa participe la alegeri, precum si finalizarea listei cu propuneri ale prefectului privind alte persoane decat juristii astfel incat sa se asigure din punct de vedere tehnic posibilitatea tragerii la sorti pentru fiecare sectie de votare din judet ; pana la 29 octombrie 2009 transmiterea catre Autoritatea Electorala Permanenta a listelor finalizate pentru avizare ; cel mai tarziu la 12 noiembrie 2009 desemnarea presedintilor si loctiitorilor birourilor sectiilor de votare prin tragere la sorti.”

In continuare s-a raspuns la intrebarile reprezentantilor presei.

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO