« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

60% dintre comenzile de cumparare transfrontaliera prin internet sunt refuzate
23.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat Comisia Europeana:  „Conform unui nou RAPORT publicat azi de Comisia Europeană cu privire la comerţul electronic transfrontalier, există mari probleme în ceea ce priveşte refuzurile comenzilor consumatorilor UE care încearcă să cumpere prin internet bunuri din alte state membre. La cererea Comisiei s-a efectuat un exerciţiu independent de amploare de cumpărare anonimă, prin care cumpărători din UE au încercat să achiziţioneze articole dintr-o listă care cuprindea 100 de produse populare – de exemplu, aparate foto, CD-uri, cărţi, îmbrăcăminte – de la un vânzător din afara ţării.S-au efectuat aproximativ 11 000 de comenzi. În urma studiului s-a constatat că 60% dintre tranzacţiile transfrontaliere nu au putut fi finalizate de către consumatori deoarece comerciantul nu a expediat produsul în ţara lor sau nu a dispus de mijloace adecvate plăţilor transfrontaliere.Letonia, Belgia, România şi Bulgaria sunt ţările unde consumatorii au cele mai mici şanse să facă cumpărături transfrontaliere (clasamentul cuprinzând toate cele 27 de ţări ale UE se poate consulta în MEMO/09/475). Însă, în toate ţările exceptând două dintre ele, probabilitatea de a finaliza o cumpărare transfrontalieră este mai mică de 50%. Beneficiile de care nu se mai bucură cetăţenii sunt, de asemenea, foarte evidente. În mai mult de jumătate dintre statele membre, 50% sau mai mult dintre produse ar putea fi cumpărate la un preţ mai mic cu 10% (costuri de transport incluse) de pe un site internet din altă ţară, iar 50% dintre produsele căutate nu au putut fi găsite pe siteurile naţionale, fiind oferite doar de un comerciant din alt stat membru. Comunicarea prezintă o serie de măsuri de implementat pentru a reduce complexitatea reglementărilor în domeniu, care descurajează societăţile comerciale să deservească consumatori din alte state membre. În plus, şi pentru a stimula încrederea în comerţul online, problemele privind colectarea datelor cu caracter comercial şi utilizarea lor pentru a determina profilul consumatorilor şi pentru a le adresa oferte specifice vor fi analizate în cadrul unui forum la care vor lua parte părţile implicate.

Comisarul Kuneva a declarat: „Rezultatele acestui studiu sunt foarte izbitoare. Deţinem de acum informaţii şi cifre concrete care indică gradul în care piaţa europeană unică este nefuncţională pentru consumatorii care apelează la comerţul online cu amănuntul. Oferte mai bune şi o mai mare gamă de produse destinate consumatorilor, existente pe vasta noastră piaţă europeană, se află la doar un clic de mouse depărtare. Dar, în realitate, cumpărătorii care apelează la comerţul online sunt încă în mare măsură limitaţi la frontierele naţionale. Consumatorii europeni sunt împiedicaţi să dispună de oferte mai bune şi să-şi valorifice mai bine banii. Ei merită mai mult. Trebuie să simplificăm hăţişul legislativ care împiedică comercianţii online să-şi ofere bunurile în alte ţări”.

„Instituirea unei pieţe digitale unice este o prioritate de vârf a Europei”, a afirmat Viviane Reding, comisar UE pentru societatea informaţională şi mass-media. „Nu vom dispune de o economie digitală reală până când nu eliminăm toate barierele din calea comerţului online, inclusiv cele din calea consumatorilor finali. Acest aspect trebuie să fie în capul listei tuturor iniţiativelor de politici de relansare a proiectului pieţei unice.”

Piaţa comerţului electronic

S-a estimat că piaţa europeană a comerţului electronic a valorat, în 2006, 106 miliarde EUR. Comerţul prin internet este modalitatea de vânzare cu amănuntul care creşte cel mai rapid. În 2008, 51% dintre vânzătorii cu amănuntul au vândut bunuri online.

Dar diferenţa dintre comerţul electronic naţional şi cel transfrontalier este în creştere, ca rezultat al barierelor din calea comerţului online. În timp ce procentul de consumatori UE care au cumpărat online a crescut de la 27% la 33% în doi ani (2006–08), procentul celor care au cumpărat online din alt stat membru, orice tip de produs, a stagnat (6% faţă de 7%). În plus, doar 21% dintre comercianţi vând în momentul de faţă în afara graniţelor.

Totuşi, este evident că potenţialul este prezent. O treime dintre consumatorii UE afirmă că ar lua în considerare posibilitatea de a cumpăra online dintr-o altă ţară UE dacă produsul ar fi mai ieftin sau superior calitativ, iar o treime sunt dispuşi să folosească o altă limbă cu ocazia cumpărării. 59% dintre vânzătorii cu amănuntul sunt pregătiţi sa ofere servicii comerciale în mai multe limbi.

Cumpărarea anonimă: constatări

La cererea Comisiei Europene a fost efectuat un test online pentru a verifica existenţa oportunităţilor de care dispun cumpărătorii care fac achiziţii online din alte ţări ale UE, precum şi a barierelor pe care le întâlnesc aceştia, parcurgându-se etapele procesului de cumpărare. Persoane însărcinate cu testarea din toate ţările UE au căutat 100 de produse populare (de la CD-uri, la computere, aparate foto digitale şi maşini de spălat) pe internet, consemnând ce economii se pot realiza prin cumpărare transfrontalieră online şi cât de dificilă este cumpărarea online dintr-o altă ţară UE. În total, s-au efectuat aproximativ 11 000 de tranzacţii de testare.Principalele constatări sunt:

– Consumatorii pot face economii substanţiale.În 13 ţări din 27 şi pentru cel puţin jumătate din totalul produselor căutate, consumatorii au putut să găsească o ofertă într-o altă ţară UE care a fost cu cel puţin 10% mai ieftină decât cea mai bună ofertă autohtonă (toate costurile, inclusiv livrarea în ţara de provenienţă a consumatorului, au fost incluse).

– Accesul la produse care nu sunt disponibile pe piaţa autohtonă.Cumpărătorii din 13 ţări UE nu au putut găsi online oferte autohtone pentru cel puţin 50% dintre produsele căutate, dar le-au găsit într-o altă ţară UE.

– Cele mai multe comenzi eşuează.În medie, 61% dintre comenzile plasate online într-o altă ţară UE au eşuat, în principal deoarece comerciantul a refuzat să livreze în ţara de rezidenţă a consumatorului sau nu dispunea de mijloace de plată adecvate plăţilor transfrontaliere.

Barierele din calea comerţului electronic

Comunicarea publicată azi prezintă o strategie de eliminare a barierelor din calea comerţului online transfrontalier.Câteva dintre domeniile de acţiune prioritare sunt:

– Crearea unui set unic şi simplu de drepturi pentru consumatorii UE.Propunerea de Directivă privind drepturile consumatorilor are ca obiectiv înlocuirea actualului mozaic legislativ, generator de confuzii, cu un simplu set de drepturi, valabil în întreaga UE, care să ofere consumatorilor protecţie egală şi, în acelaşi timp, să reducă costurile legate de conformitate care sunt suportate de vânzătorii cu amănuntul, oferindu-le claritate juridică.

– Impulsionarea activităţilor de asigurare a respectării transfrontaliere a legislaţiei.Acţiunile coordonate ale instituţiilor UE în vederea asigurării respectării legislaţiei privind consumatorii (de exemplu „verificări amănunţite pe internet”) ar trebui să continue, pentru a elimina practicile ilegale şi pentru a creşte încrederea consumatorilor în cumpărarea transfrontalieră.

– Simplificarea normelor transfrontaliere pentru vânzătorii cu amănuntul, de exemplu, cu privire la TVA, la taxele de reciclare şi la impozitele pe drepturi de reproducere.În momentul de faţă, unii vânzători cu amănuntul trebuie să trateze cu mai multe autorităţi fiscale, să se supună diverselor norme naţionale de reciclare a deşeurilor electronice şi pot ajunge în situaţia de a plăti impozite pe dreptul de reproducere în câteva ţări pentru aceleaşi bunuri.Propunerile Comisiei se adresează primelor două probleme. Cu privire la impozite, trebuie găsite rapid soluţii practice.”

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD