Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNJR: Justitia romana este o justitie cu precadere civila


23 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comunicat UNJR: „In opinia publică, justiţia și activitatea instanţelor sunt mai degrabă asociate cu soluţionarea cauzelor penale, in care infractori periculoşi sunt condamnaţi pentru acte de violenta și acte de corupţie.

Însă justiţia este in realitate una care se ocupa mai ales de soluţionarea litigiilor din viața de zi cu zi a cetăţenilor. Astfel, în cursul anului 2008, in România s-au înregistrat spre soluţionare 274.019 dosare in materie penală și 1.728.726 dosare în celelalte materii. Prin urmare, la nivelul instanţelor naţionale 86,3% din cauzele de soluţionat sunt altele decât cele de natură penală.

Dintre tipurile de cauze civile pe care le soluţionează judecătorii români amintim cauzele ce au ca obiect litigii izvorând din raporturi juridice civile (succesiuni, revendicări, litigii cu privire la Legea nr. 10/2001, uzucapiune, anulare/reziliere de contracte, evacuări),  litigii comerciale, litigii de dreptul familiei (stabilirea/tăgada paternităţii, obligaţii de întreţinere, încredinţare minori, divorţuri), litigii de fond funciar, litigii de dreptul muncii, litigii in materia contenciosului administrativ sau a proprietăţii intelectuale.

Aşadar, dreptul civil este omniprezent în viața cetăţenilor: în relaţiile din familie, de la locul de muncă, de vecinătate, în legătură cu bunurile și serviciile. Ziua Europeană a Justiţiei Civile, o sărbătoare instituita în anul 2003 de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, este menită să accentueze că justiţia este un serviciu public care le permite cetăţenilor să îşi soluţioneze în primul rând conflictele din viața privată și să îşi protejeze bunurile.

Preşedinte,

judecător Dana Gârbovan”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro