Varia
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

RIL admis. Examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, nu incalca dreptul acestora la un proces echitabil
27.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, a fost publicata Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 10/2009 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a stabili daca examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, incalca dreptul acestora la un proces echitabil.

Jurisprudenta neunitara care a generat recursul in interesul legii se refera la procedura examinarii admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, din perspectiva dreptului la un proces echitabil.

Unele instante au considerat ca faza procesuala in care este examinata admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare nu poate avea loc decat cu citarea partilor, impusa de regelementarile cuprinse in art. 6 paragraful 1 si 3 lit. c) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar alte instante, dimpotriva, au apreciat ca nu este necesara citarea partilor, intrucat un asemenea mod de a proceda, prevazut expres in art. 391 C. pr. pen., nu contravine principiilor reglementate in art. 6 din  Conventie.

In solutionarea recursului in interesul legii, instanta suprema a retinut ca procedura admiterii in principiu, astfel cum este prevazuta in art. 391 C. pr. pen., nu priveste insasi judecare contestatiei in anulare – o asemenea procedura fiind reglementata cu caracter exclusiv in art. 392 din acelasi cod. Din acest motiv, nu exista temeiuri care sa impuna citarea partii in faza admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, astfel ca nu se poate considera ca desfasurarea acestei proceduri prealabile este susceptibila sa atraga aplicabilitatea directa a prevedrilor art. 6 paragraful 1 si 3 din Conventie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca dispozitiile art. 391 alin. 1 C. pr. pen. se interpreteaza in sensul ca examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare fara citarea partilor, nu aduce incalcari drepturilor acestora la un proces echitabil, consacrat prin art. 6 din CEDO.

Redam dispozitivul deciziei:

”Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 391 alin. 1 din Codul de procedura penala stabilesc:

Examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, nu incalca dreptul acestora la un proces echitabil, consacrat prin art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. (…)”

Pentru Juridice.ro, SNSA

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.