Varia
JURIDICE

RIL admis. Examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, nu incalca dreptul acestora la un proces echitabil
27.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, a fost publicata Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 10/2009 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a stabili daca examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, incalca dreptul acestora la un proces echitabil.

Jurisprudenta neunitara care a generat recursul in interesul legii se refera la procedura examinarii admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, din perspectiva dreptului la un proces echitabil.

Unele instante au considerat ca faza procesuala in care este examinata admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare nu poate avea loc decat cu citarea partilor, impusa de regelementarile cuprinse in art. 6 paragraful 1 si 3 lit. c) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar alte instante, dimpotriva, au apreciat ca nu este necesara citarea partilor, intrucat un asemenea mod de a proceda, prevazut expres in art. 391 C. pr. pen., nu contravine principiilor reglementate in art. 6 din  Conventie.

In solutionarea recursului in interesul legii, instanta suprema a retinut ca procedura admiterii in principiu, astfel cum este prevazuta in art. 391 C. pr. pen., nu priveste insasi judecare contestatiei in anulare – o asemenea procedura fiind reglementata cu caracter exclusiv in art. 392 din acelasi cod. Din acest motiv, nu exista temeiuri care sa impuna citarea partii in faza admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, astfel ca nu se poate considera ca desfasurarea acestei proceduri prealabile este susceptibila sa atraga aplicabilitatea directa a prevedrilor art. 6 paragraful 1 si 3 din Conventie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca dispozitiile art. 391 alin. 1 C. pr. pen. se interpreteaza in sensul ca examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare fara citarea partilor, nu aduce incalcari drepturilor acestora la un proces echitabil, consacrat prin art. 6 din CEDO.

Redam dispozitivul deciziei:

”Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 391 alin. 1 din Codul de procedura penala stabilesc:

Examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, nu incalca dreptul acestora la un proces echitabil, consacrat prin art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. (…)”

Pentru Juridice.ro, SNSA

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD