Varia
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

RIL admis. Incidenta cazului de incompatibilitate in ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale
27.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, a fost publicata Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 11/2009 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incidenta cazului de incompatibilitate prevazut de art. 49 alin. 4 din Codul de procedura penala in ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale, prevazuta de art. 2781 alin. 8 lit. b) cu referire la art. 273 alin. 11 din Codul de procedura penala.

Jurisprudenta neunitara care a generat recursul in interesul legii se refera la problemap juridica a aplicarii dispozitiilor privind incompatibilitatea persoanei care a efectuat urmarirea penala de a proceda la refacerea acesteia, cand refacerea este dispusa de instanta, in cazul solutiei de trimitere a cauzei de catre judecator la procuror, in vederea redeschiderii urmaririi penale (art. 2781 alin. 8 lit. b) cu referire la art. 273 alin. 11 C. pr. pen.).

Astfel, unele instante au considerat ca solutia judecatorului de trimitere a cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale, intemeiata pe textul legal mentionat mai sus, atrage incompatibilitatea persoanei care a efectuat urmarirea penala pana in acel moment procesual, in vreme ce alte instante au apreciat ca nu este atrasa incompatibilitatea persoanei care a efectuat urmarirea penala.

Inalta Curte a retinut ca refacerea urmaririi penale poate fi dispusa de instanta numai in situatiile reglementate de art. 332 C.pr. pen., care sunt de stricta interpretare, avand caracter procedural, iar in alte situatii cum este ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale nu opereaza incompatibilitatea in ceea ce priveste persoana care a efectuat urmarirea penala ce face obiectul plangerii admise de judecator.

In timp ce refacerea urmaririi penale nu se poate realiza decat prin efectuarea din nou a actelor de urmarire penala, datorita constatarii nulitatii totale sau partiale a acestora de catre instanta, ceea ce atrage incompatibilitatea fireasca a persoanei care le-a indeplinit in prima etapa anterioara desfiintarii lor, procedura redeschiderii urmaririi penale de catre procuror sau procurorul ierarhic superior din oficiu sau la plangerea persoanei indreptatite, ori ca urmare a trimiterii dosarului la procuror de  catre judecator in temeiul art. 2781 alin. 8 lit. b) C. pr. pen., apare doar ca un remediu procesual ce nu impune incompatibilitatea procurorului sau organului de urmarire penala, ale carui acte de urmarire penala nu trebuie refacute, ci doar completate sau continuate.

In consecinta Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat in sensul inexistentei incompatibilitatii persoanei care a efectuat urmarirea penala, in ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale.

Redam dispozitivul deciziei:

”Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dispozitiile art. 49 alin. 4 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca nu exista incompatibilitate a persoanei care a efectuat urmarirea penala, in ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale, prevazuta de art. 2781 alin. 8 lit. b) cu referire la art. 273 alin. 11 din Codul de procedura penala. (…)”

Pentru Juridice.ro, SNSA

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.