« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Noi reglementari privind administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor
27.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 694 din 15 octombrie 2009, a fost publicata Legea nr. 313/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane.

O prima modificare, care exprima totodata si noua viziune a legiuitorului in ceea ce priveste sfera de aplicare a reglementarii, o reprezinta noul titlu al legii, din “Lege privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane”, in “Lege privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor”. Asadar, s-a extins si s-a precizat concret domeniul de aplicare a legii de la spatiile verzi din zonele urbane la spatiile verzi din intravilanul localitatilor.

Pe de alta parte, desi a extins domeniul de aplicare a legii la spatiile verzi din intravilan, din perspectiva deptului de proprietate asupra spatiilor verzi, legiuitorul a restrans domeniul de aplicare a legii, limitandu-l la spatiile verzi proprietate publica.

Prin lege statul recunoaste dreptul fiecarei persoane la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi, proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare.

Se clasifica spatiile verzi in raport de tipurile de terenuri din intravilanul localitatilor, astfel: spatii verzi publice cu acces nelimitat, spatii verzi publice de folosinta specializata, spatii verzi pentru agrement, spatii verzi pentru protectia lacurilor si cursurilor de apa, culoare de protectie fata de infrastructura tehnica, paduri de agrement.

Noua reglementare expune semnificatia termenilor si expresiilor – parc, scuar, gradina, fasie plantata, gradina botanica, gradina zoologica, muzeu in aer liber, baza sau parc sportiv pentru practicarea sportului de performanta, parc expozitional, spatii verzi aferente locuintelor de tip condominiu, padure de agrement, spatii verzi pentru protectia cursurilor de apa si lacurilor, culoare de protectie fata de infrastructura tehnica.

Prin modificarile aduse, se inlatura pentru persoanele juridice obligatia de a contribui, prin crearea de spatii verzi, la prevenirea alunecarilor de teren, combaterea salinizarii si inmlastinirii prin lucrari de drenaj si lucrari de combatere a eroziunii solului pe baza avizelor si a acordurilor autoritatii centrale pentru protectia mediului si gospodarirea apelor.

Prin lege se permite persoanelor juridice sa concesioneze terenuri pentru constructia si amplasarea in spatiile verzi a obiectivelor numai pentru activitati socioculturale, cu obligatia de a obtine avizele, acordurile si autorizatiile prevazute de legislatia in vigoare, mentinandu-se obligativitatea ca suprafetele cumulate ale constructiilor sa nu ocupe mai mult de 10% din suprafata spatiului verde respectiv.

Insa, autoritatile administratiei publice locale pot autoriza amplasarea unor constructii usoare, cu caracter provizoriu, pentru activitatile de comert si alimentatie publica, in conformitate cu documentatiile de urbanism legal aprobate, in limita unei cote de 5% din spurafata fiecarui obiectiv inregistrat in registrul local al spatiilor verzi.

Se instituie obligatia pentru municipiile de rang zero si unu de a efectua pana la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafetei, calitatii si accesibilitatii spatiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii si a unui plan de actiune privind conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi.

Se impune obligatia pentru autoritatile publice locale ca la extinderea suprafetei intravilanului localitatilor sa asigure o cota de 5% pentru amenajarea de spatii verzi publice.

Se interzice, in ceea ce priveste arborii ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene.

Se instituie obligatia autoritatilor administratie publice locale de a tine evidenta spatiilor verzi de pe teritoriul acestora prin constituirea registrelor locale ale spatiilor verzi, pe care la actualizeaza ori de cate ori intervin modificari.

Este prevazuta posibilitatea schimbarii destinatiei terenurilor inregistrate in registrul local al spatiilor verzi, numai pentru lucrari de utilitate publica, stabilite in baza documentatiilor de urbanism, aprobate conform legislatiei in vigoare.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD