« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Microintreprinderile nu mai platesc taxa radio-TV decat daca beneficiaza de serviciile radio-TV
27.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 2102/2009 pentru examinarea recursului declarat de Societatea Comerciala KART CONSTRUCT – S.R.L. Cluj-Napoca impotriva Sentintei civile nr. 712/2008 din 13 noiembrie 2008 a Curtii de Apel Cluj – Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal.

Prin decizia sus-mentionata Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat asupra cererii de anulare a dispozitiilor art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, precum si a prevederilor art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune.

Textele legale suspuse examinarii au urmatorul continut:

Art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune: “Persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune.”

Art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune: “Persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de televiziune.”

Societatea Comerciala KART CONSTRUCT – S.R.L. din Cluj-Napoca a solicitat anularea prevederilor mentionate, aratand ca acestea cuprind obligatia microintreprinderilor cu sediul in Romania de a plati pentru sediul social o taxa lunara privind serviciul public de radiodifuziune si televiziune, indiferent daca sunt sau nu beneficiare ale acestor servicii. Reclamanta a aratat ca obligatiile instituite de textele legale mentionate, fara a distinge intre societatile comerciale care beneficiaza efectiv si cele care nu beneficiaza de serviciile radio-TV, reprezinta in realitate un impozit mascat in favoarea unei autoritati care nu are niciun fel de atributie de serviciu social. De asemenea, reclamanta a precizat ca textele legal in cauza contravin si prevederilor art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, precum si prevederilor art. 2 pct. 40 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, dat fiind faptul ca obligatia ar fi trebuit sa fie prevazuta doar in sarcina persoanelor juridice care beneficiaza, in orice modalitate, de serviciile publice respective, o atare distinctie fiind facuta de altfel in reglementarea corespunzatoare persoanelor fizice.

Prima instanta a respins cererea, concluzionand ca legiuitorul instituie in cazul persoanelor juridice obligativitatea platii taxei fara a o conditiona de calitatea de detinator al unui receptor, iar cum legea nu distinge, nici hotararilede guvern atacate nu pot distinge in sensul exceptarii anumitor categorii de persoane juridice de la indeplinirea obligatiilor de plata.

Inalta Curte a admis recursul si a anulat prevederile legale citate mai sus. In esenta, instanta suprema a retinut ca dispozitiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994 contioneaza obligatia de plata a taxelor in discutie de calitatea de beneficiar a persoanelor juridice.

Redam dispozitivul deciziei:

”Admite recursul declarat de Societatea Comerciala KART CONSTRUCT – S.R.L. Cluj-Napoca impotriva Sentintei civile nr. 712/2008 din 13 noiembrie 2008 a Curtii de Apel Cluj – Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal.

Caseaza sentinta atacata si admite actiunea formulata de reclamanta Societatea Comerciala KART CONSTRUCT – S.R.L. Cluj-Napoca, in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei si intervenienta Societatea Romana de Radiodifuziune, in sensul ca anuleaza art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 977/2003 si art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 978/2003.

Irevocabila. (…)”

Pentru Juridice.ro, SNSA

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD