Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
3 comentarii

UCCJ catre UNBR
29.10.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 octombrie 2009, domnul Lucian Florescu, secretarul general al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici, a adresat o scrisoare deschisa domnului av. dr. Gheorghe Florea, presedintele UNBR. Textul integral al scrisorii:

“Către Uniunea Naţională  a Barourilor din România

D-lui Preşedinte av. Gheorghe Florea

Domnule Preşedinte,

Având în vedere prevederile art. 22 alin. 3 din Legea 514/2003 cu privire la organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, respectiv

(1)   Consilierul juridic răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi şi ale reglementării legale privind activitatea persoanei juridice în slujba căreia se află.

(2)   Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia, procedura de judecată şi sancţionarea acesteia sunt cele prevăzute în reglementarea specifică persoanei juridice în slujba căreia se află consilierul juridic.

(3) Autoritatea disciplinară poate fi sesizată de persoana vătămată sau, după caz,  de asociaţia profesională.

Având în vedere caracterul şi rolul legal de AUTORITATE DISCIPLINARĂ, dispuse de lege în ceea ce priveşte calitatea profesională şi exerciţiul legal şi efectiv a activităţii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică dispuse spre executare de legiuitor decanilor şi consiliilor de conducere ale barourilor prin modificările dispuse de Legea 255/2004 de modificare a Legii nr. 51/1995 cu privire la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,

Vă solicităm

Să ne puneţi la dispoziţie procedurile şi rezultatele obţinute ca urmare a dispoziţiilor legale prevăzute de art. 82 din Legea 51/1995 republicată.

Art. 82 menţionează imperativ următoarele:

“(1)La data intrării în vigoare a acestei legi, persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti, să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică în orice domenii, işi încetează de drept activitatea.Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale.

(2)De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează de drept efectele oricărui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activităţi de consultanţă, reprezentare şi asistenţă juridică contrare dispoziţiilor prezentei legi.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică PROFESIEI de consilier juridic, care va fi exercitată potrivit dispoziţiilor Legii 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

(4)Consiliile şi decanii barourilor au OBLIGAŢIA şi AUTORIZAREA să urmărească ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1) şi (2) şi să ia măsurile legale în acest sens.”

Concret, datorită speculaţiilor conform cărora avocaţii naţionali în România nu activează sub cele două titluri profesionale avocat şi consilier juridic şi datorită faptului că membrii noştrii consilieri juridici îşi pot echivala doar diplomele nu şi calificarea în Uniunea Europeană, avem îndoiala că organele de conducere ale barourilor au înţeles exact importanţa, întinderea şi consecinţele legale ale art.82 din lege.

Având în vedere interesul public deosebit pe care leguitorul l-a acordat organizaţiilor profesionale “Barouri de avocaţi” în ceea ce priveşte apărarea juridico-judiciară a instituţiile publice şi autorităţile statului prin personal calificat disciplinar la cel mai înalt nivel, respectiv decani şi consilii de conducere, suntem deosebit de surprinşi de neclaritatea implementărilor la nivel de barouri a Legii 200/2004 privind calificările şi profesiile reglementate din România unde profesia de avocat şi de consilier juridic au aceleaşi caracteristici legale.

Totodată vă rugăm să ne transmiteţi şi rezultatele reprezentării profesioniştilor juridici avocaţi reglementaţi în România pentru consilieri juridici ca profesie componentă, la Consiliul Barourilor Europene, colegiile consilierilor juridici din România neavând de la dumneavoastră nici-o veste în acest sens şi a diligenţelor făcute.

În final, vă rugăm să ne transmiteţi dacă s-au strecurat erori în cercetarea tablourilor profesionale ale colegiilor consilierilor juridici din România, pentru că ar fi de nedorit ca transferul interprofesional între cele două profesii reglementate şi incompatibile sub aspectul dobândirii calităţii şi a exerciţiului legal şi efectiv să pună în pericol vechimile profesionale, asigurările sociale şi medicale sau pensiile avocaţilor si consilierilor juridici.

Cu regretul că nu am putut implementa la nivel naţional protocolul dintre Baroul Bucureşti şi Colegiul Consilierilor Juridici Bucureşti, vă spunem direct că situaţia exerciţiului neconform al ambelor profesii ne sileşte să avem pe termen scurt acţiuni mult mai concrete în ceea ce priveşte limpezirea organizării şi exercitării profesionale.

Cu deosebită consideraţie,

Secretar General Lucian Florescu”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “UCCJ catre UNBR”

 1. fcserban spune:

  Eu, unul, nu am înţeles mare lucru din textul acestei scrisori. Voi aţi înţeles ce se doreşte, în concret?

 2. judiciarius spune:

  Cred ca UNBR tremura de frica! Oare vor sti ei ce sa raspunda? Oare ce se fac ei daca nu stiu ce sa raspunda! Fiti sinceri, domnilor consilieri juridici! Asteptati dvs vreo recunostere sau recunostinta de la casta avocateasca? Credeti ca “cainii vor fi vreodata egali cu catelusii”? Nu cautati egalitate, fiindca ea nu exista intre doua profesii incompatibile! Trebuie sa gasiti solutii sa fiti superiori, atat din punct de vedere profesional, legal, moral, etic cat si al promovarii actelor normative de organizare a profesiei! Nu luptati cu avocatii, ca nu d-lor sunt cauza consilierilor juridici! Este o cauza pierduta! Consilierii juridici trebuie sa lupte numai pentru RECASTIGAREA DEMNITATII PROFESIEI DE CONSILIER JURIDIC, nu sa tanjeasca la beneficiile altei profesii! Suntem atat de multi si atat de dezorganizati! UCCJ s-a multumit sa incaseze taxele, sa limiteze exercitarea profesiei, sa-si autodeclare autocefalia, sa-si aroge meritul de a acorda drept de exercitare a profesiei, etc. Concret sunt numai incercari fara sorti de izbanda de modificare a Legii 514/2003, dar incercari care urmaresc numai impunerea UCCJR ca organism de aplicare a Legii 514/2003 si nu organizarea profesiei in mod unitar prin LEGEA de organizare si exercitare, si nu prin Statute asa-zise ale profesiei. Si peste toate acestea Guvernul Romaniei, prin Ministerul Justitiei, la formularea Punctelor de vedere cu privire la Propunerile legislative pentru modificarea Legii nr.514/2003 privind exercitarea şi funcţionarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, recunoaste, in anul 2009, faptul ca:
  – U.C.C.J.R. nu este un organizata ca un “corp profesional” cata vreme Legea nr. 514/2003 se referă la asociaţii profesionale, aşadar, la asociaţiile constituite în temeiul dreptului la asociere (art. 40 din Constituţia României, republicată) şi în concordanţă cu Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, iar nu la un „corp profesional”;
  – U.C.C.J.R. nu a fost abilitata prin Legea nr.514/2003 sa asigure punerea in aplicare a prevederilor acesteia si nici nu are atributii de autoreglementare si de organizare a profesiei de consilier juridic la nivel national;
  – Statutul profesiei de consilier juridic reglementează – abuziv şi ilegal – organizarea acestei profesii „ca un corp profesional”;
  – Adoptarea unui statut al profesiei de consilier juridic este lipsita de temei legal. Legea nr. 514/2003 face referire la statutele profesionale ale asociatiilor de consilieri juridici, şi nu la statutul profesiei;
  – Statutul profesiei de consilier juridic a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, fara respectarea dispozitiilor art.5 lit.j) din Legea nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei.
  Ceea ce ramane un deziderat comun este ca modificarea Legii nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic se impune cu necesitate si de urgenta pentru a reda demnitatea acestei profesii juridice integrate in sistemul juridic romanesc, iar concurenta profesionistilor dreptului pe piata serviciilor juridice trebuie sa fie libera si nediscriminatorie.

 3. lex expert spune:

  catre judiciarus

  daca ai ceva impotriva UCCJR gresesti amarnic. nu toti putem fi sefi si stapani de asociatii profesionale de consilieri juridici. da, avem nevoie de unitate si de o asociatie profesionala puternica cu capacitate de reprezentare la nivel national si nu de grupulete izolate de consilieri juridici, adunate pe langa un mic sef local, fara nici o putere de decizie.

  oare de ce alte asociatii profesionale de buzunar ale consilierilor juridice nu au reusit publicarea unui statut in M Of ? Curios este ca vorbesc de unitate tocmai cei care dezbina si nu lupta pentru formarea unui corp comun al consilierilor juridici. La adapostul unor slujbe caldute acesti juristi prefera sa care geanta unor avocati smecheri sau sa faca lucrari de secretariat pentru acestia. daca ai sa citesti cu atentie legea 514 si statutul UCCJR ai sa vezi in ce temei este constituita UCCJR, iar actele publicate in M OF sunt opozabile inclusiv celor care , din ciuda, invidie si oftica dau copy si paste dupa opinia avocatului CATALIN PREDOIU, pentru ca altceva mai bun nu au ce zice

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.