« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Legea privind comercializarea produselor alimentare
29.10.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 705 din 20 octombrie 2009 a fost publicata Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Legea, foarte scurta, de numai 14 articole, care va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, reglementeaza conditiile de exercitare a activitatii contractuale de comercializare a produselor alimentare.

Astfel cum arata si titlul acesteia, ca domeniu de aplicare legea tinteste relatiile comerciale cu produse alimentare desfasurate de persoanele fizice si juridice.

Potrivit legii, relatiile comerciale dintre furnizori (persoanele fizice sau juridice autorizate sa desfasoare activitati de productie, procesare sau distributie a produselor alimentare, in vederea comercializarii acestora) si comercianti (persoanele fizice sau juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare directa catre consumator a produselor alimentare) sunt stabilite prin incheierea unui contract negociat in prealabil de catre parti.

Legea prevede o serie de limitari ale relatiilor contractuale dintre parti, cum ar fi:

  • interdictia de a se obliga reciproc, direct sau indirect, sa cumpere sau sa vanda produse sau servicii de la sau catre un tert
  • interdictia pentru orice comerciant de a solicita si incasa de la furnizor plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt cuprinse in costul de achizitie
  • interdictia pentru orice comerciant de a solicita si incasa de la furnizor plata unor servicii legate de extinderea retelei de distributie a comerciantului, amenajarile spatiilor de vanzare ale comerciantului sau de operatiunile si evenimentele de promovare a activitatii si imaginii comerciantului
  • interdictia pentru orice comerciant de a oferi sau a vinde produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
  • interdictia pentru orice comerciant de a solicita furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un cost de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective etc.

Plata intre comerciant si furnizor se face la data convenita de parti in contract, astfel:

a) pentru produsele alimentare proaspete termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate nu poate fi mai mare de 12 zile

b) pentru produsele alimentare congelate termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate nu poate fi mai mare de 20 de zile

c) pentru produsele alimentare, altele decat cele mentionate mai sus, termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate nu poate fi mai mare de 35 de zile.

In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, egale pentru parti, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului.

In cazul in care plata nu se efectueaza la termenul stabilit, debitorul este pus in intarziere fara nicio alta formalitate si plateste de la acel termen o penalitate zilnica egala cu dublul dobanzii de referinta a BNR, calculata la suma datorata.

Sunt stabilite contraventii sanctionate cu amenzi uriase. De exemplu, incalcarea dispozitiilor privitoare la termenele de plata, astfel cum au fost mentionate mai sus, se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei. Insa, observam neclaritatea dispozitiilor de sanctionare: nu se intelege daca fapta sanctionabila consta in incalcarea termenelor de plata de catre debitor sau in stabilirea de catre parti a altor termene de plata, care incalca dispozitiile legale mentionate. Si alte contraventii stabilite de aceasta lege sunt la fel de neclare, in pofida sanctiunilor extreme de mari si de clare.

Mai mentionam o contraventie, si anume, refuzul de a prezenta reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si celor ai Ministerului Finantelor Publice, in vederea verificarii de catre acestia a desfasurarii relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizor, a documentelor care stau la baza desfasurarii acestor relatii comerciale. Si aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Legea acorda partilor un termen de 60 de zile de data intrarii in vigoare pentru modificarea contractelor in desfasurare ale caror termene si conditii sunt contrare prevederilor acestei legi.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD