Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul Justitiei despre trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei
29.10.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Corporate, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat MJLC: „Punct de vedere privind propunerea legislativa de trecere a Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei:

Referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 335/2007 privind Camerele de Comerţ şi a Legii 26/1990 privind Registrul Comerţului, prin care se se propune trecerea Registrului Comerţului din subordinea MJLC în cea a Camerei de Comerţ:

MJLC îşi menţine punctul de vedere exprimat cu ocazia altor dezbateri parlamentare pe marginea acestui subiect. Astfel, MJLC a susţinut, în mod constant, că transformarea statutului ONRC nu se justifică, o astfel de măsură fiind pusă sub semnul întrebării atât din punct de vedere al legalităţii, cât şi oportunităţii acesteia.

Menţinerea actualului statut al Registrului Comerţului este justificată prin:

– argumente legate de implementarea normelor comunitare în domeniul societăţilor comerciale: MJLC este instituţia responsabilă să realizeze transpunerea şi să monitorizeze aplicarea normelor comunitare în materia societăţilor comerciale, aplicare realizată, în cea mai mare parte, prin ONRC. Transferul registrului comerţului ar pune MJCL în imposibilitatea îndeplinirii atribuţiilor sale în acest domeniu.

–  argumente legate de coerenţa sistemului legislativ: viabilitatea unor soluţii legislative şi asigurarea corectitudinea aplicării actelor normative corespunzătoare depind de modul de funcţionare a ONRC (Legea societăţilor comerciale, Legea insolvenţei, Legea nr. 359/2004, OUG nr. 44/2008, Codul de procedură penală-atragerea răspunderii penale a persoanei juridice).

– argumente de drept comparat: dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar în Olanda şi Italia registrul funcţionează pe lângă camerele de comerţ. Semnalăm însă că în Italia camerele de comerţ sunt instituţii publice în cadrul administraţiei publice locale, iar în Olanda camerele de comerţ se află sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale. Toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au optat pentru varianta registrul comerţului-instituţie publică.

Astfel, în luarea unei decizii de transformare a statutului ONRC, trebuie să se aibă în vedere, printre altele: importanţa aplicării corespunzătoare a acquis-ului comunitar şi a stabilirii unor garanţii satisfăcătoare în acest sens; riscurile bulversării unei activităţi esenţiale pentru piaţa internă comunitară; necesitatea consultării Comisiei Europene asupra oricărei măsuri legislative cu relevanţă/impact asupra cadrului normativ comunitar; riscul punerii instituţiei responsabile să monitorizeze implementarea normelor comunitare în materia societăţilor comerciale în imposibilitatea îndeplinirii atribuţiilor sale în acest domeniu; riscul creării unei incoerenţe a sistemului juridic şi al imposibilităţii aplicării unor norme interne.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti