Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Grefierii cu functii de conducere nu pot fi reinvestiti la expirarea mandatului
02.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a discutat joi, 29 octombrie 2009, solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi privind interpretarea dispoziţiilor art. 46 alin.  (1) din Legea nr.  567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a apreciat ca la expirarea mandatului grefierilor ce ocupă, în prezent, funcţii de conducere, nu este posibilă reînvestirea, urmând a se organiza concurs de promovare.

Redam punctul de vedere al  Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios nr. 31426/1154/2009:

“PUNCT DE VEDERE

privind interpretarea dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare

La data de 08.10.2009 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a solicitat interpretarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestui text, numirea în funcţia de prim-grefier, grefier-şef, grefier şef secţie se face pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată, prin decizie a preşedintelui curţii de apel sau a procurorului general al parchetului de pe lângă această instanţă.

Numirea în funcţiile de conducere indicate se face urmare promovării concursului de promovare în funcţii de conducere reglementat de art. 45 din aceeaşi lege.

Faţă de dispoziţia de la art. 46 alin. (1) se pune problema dacă grefierii aflaţi în funcţiile de conducere menţionaţi la data intrării în vigoare a Legii nr. 567/2004 şi al căror mandat expiră la data de 31.12.2009 sunt ţinuţi a mai susţine concursul de promovare ori pot fi reinvestiţi în funcţie, pe baza art. 46 alin. (1).

Acestor persoane le-au fost aplicabile dispoziţiile art. 91 din lege, potrivit cu care personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, aflat în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, se consideră că îndeplineşte condiţiile legale pentru ocuparea funcţiilor în care este numit.

În opinia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi personalul aflat în funcţii de conducere nu trebuie să susţină concurs la expirarea mandatului, ci urmează a fi reinvestit conform dispoziţiilor art. 46 alin. (1).

Argumentul invocat în sprijinul acestei opinii rezidă din intenţia legiuitorului de a crea grefierilor un statut diferit de al magistraţilor, ca urmare şi norme diferite în ce priveşte promovarea în funcţii de conducere faţă de acelea incluse în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Nu achiesăm la această opinie şi apreciem că la expirarea mandatului  grefierilor ce ocupă în prezent funcţii de conducere nu este posibilă reinvestirea, urmând a se organiza concurs de promovare potrivit dispoziţiilor art. 45 din lege.

Astfel, dispoziţia de al art. 92 din lege, care prevedea că personalul ce ocupă anumite funcţii se consideră că îndeplineşte condiţiile legale, a fost o dispoziţie tranzitorie, care a urmărit doar să protejeze drepturile câştigate de persoanele în cauză pe baza reglementărilor anterioare, şi nicidecum să le creeze o situaţie privilegiată pentru viitor.

Mai mult decât atât, grefierii aflaţi în funcţii de conducere la data intrării în vigoare a legii şi cărora le expiră mandatul în 2009 nu se află în situaţia prevăzută de art. 46 alin. (1), mai exact nu au fost numiţi urmare promovării concursului reglementat de art. 45, ca urmare nu le poate fi aplicabilă doar o parte a prevederii de la art. 46 alin. (1), respectiv aceea care le permite reinvestirea în funcţie fără concurs.

Propun analiza punctului de vedere formulat de către Comisia Juridică constituită la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a aprecia în ce măsură este oportun a se întocmi un răspuns, pe fond către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

AVIZAT,

DIRECTOR

Judecător Nicolae Constantin”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti