Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

MAE comunica pe Twitter
03.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat MAE: „Vom comunica pe Twitter pe tema modului în care organizăm efectiv alegerile în străinătate. Nu vrem să dublăm comunicatele oficiale, care se regăsesc pe site-ul MAE. Acestea sunt adesea multiplicate de misiunile din străinătate, avem şi o pagină de Facebook, care la rândul ei preia comunicatele noastre. Ceea ce vrem să comunicăm prin Twitter sunt acele informaţii legate de modul efectiv de organizare a scrutinului care de obicei nu apar în comunicatele de presă şi care vor aduce puţină culoare şi care vor arăta ce se întâmplă în interiorul unei instituţii atunci când se organizează un proces de asemenea anvergură”, a declarat Oana Marinescu, director general Diplomaţie Publică în cadrul unui briefing de presă pe tema stadiului pregătirilor la nivelul MAE privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului naţional din 22 noiembrie în străinătate.

Contul pe twitter se regăseşte accesând link-ul www.twitter.com/MAERomania unde au fost postate deja o serie de informaţii în acest sens. „Este un exerciţiu de transparenţă şi vrem să arătăm că o echipă de oameni din Centrală lucrează cu echipe de oameni din ţările în care vom organiza aceste alegeri şi că între acestea nu se află absolut nimic care să trezească suspiciune, ci adesea este foarte multă muncă, adesea birocratică, dar este o muncă susţinută”, a adăugat Oana Marinescu. O informaţie de interes menţionată în acest sens de Oana Marinescu a fost aceea că toate birourile electorale din străinătate vor fi conduse de diplomaţi – o informaţie foarte importantă, iar membrii birourilor vor proveni de la partidele politice, comunităţile de români, societatea civilă, potrivit legislaţiei în vigoare.

În ceea ce priveşte procedura de vot pentru cele două procese electorale din 22 noiembrie, conform Deciziei BEC nr. 49 din 29 octombrie 2009, aceasta este următoarea: Alegătorul merge la secţia de votare şi prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta îi va înmâna alegătorului, în vederea completării, formularul declaraţiei pe proprie răspundere privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare, nici pentru alegerea Preşedintelui României, nici la referendumul naţional din 22 noiembrie 2009.

După verificarea actului de identitate şi completarea declaraţiei pe propria răspundere, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va întreba alegătorul dacă doreşte să îşi exercite dreptul de vot atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum sau numai pentru unul dintre aceste scrutine. Alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va înscrie pe un tabel electoral alegătorul (îi sunt trecute toate datele personale – numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate) şi unde alegătorul semnează, în funcţie de opţiunea exprimată, atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, sau numai pentru unul dintre aceste scrutine. În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral şi va semna, după caz, fie în rubrica destinată semnăturii pentru exprimarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României, fie în rubrica destinată semnăturii pentru exercitarea dreptului de vot la referendumul naţional, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta, va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, acea rubrică de semnătură rămasă neutilizată. În baza semnăturii în tabel, după caz, pentru alegerea Preşedintelui României, alegătorul va primi un singur buletin de vot, respectiv buletinul de vot destinat alegerii Preşedintelui României; în situaţia în care alegătorul semnează în copia de pe tabelul electoral numai pentru referendum, va primi cele două buletine de vot conţinând cele două probleme supuse consultării, iar în cazul în care alegătorul semnează în copia de pe lista electorală atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, va primi cele trei buletine de vot şi o ştampilă cu menţiunea „Votat” pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot. Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului vor fi tipărite în culori diferite, buletinul de vot nr.1 va fi negru şi cel nr. 2 va fi albastru. Apoi, alegătorul intră în cabina de vot şi votează. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „V”” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează – pentru alegerile prezidenţiale şi „da” sau „nu” pentru referendum. După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în fiecare dintre cele 3 urne (una pentru alegerile prezidenţiale şi 2 pentru referendum), având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Aşadar, secţiile de vot vor fi dotate cu trei urne, una pentru fiecare tip de buletin de vot. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele special destinate acestora. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea special destinată nu atrage nulitatea acestuia. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta care aplică pe actul de identitate a alegătorului ştampila cu menţiunea „Votat” sau un timbru autocolant, după caz.

Conform aceleaşi decizii a BEC, alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Preşedintele României şi la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009, pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „Votat” şi data scrutinului, nu-şi vor mai putea exercita încă o dată dreptul de vot, în data de 22 noiembrie 2009.

Referitor la procedura de acreditare a presei şi observatorilor străini, Oana Marinescu a atras atenţia că mai sunt 5 zile în care aceştia pot să solicite acreditarea pentru alegeri şi referendum. Fără acreditarea obţinută de la AEP jurnaliştilor sau observatorilor nu li se va permite, conform legii, accesul în secţia de votare. Acreditarea este valabilă atât pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pentru referendum, fiind vorba despre aceleaşi secţii de vot, pentru ambele tururi de scrutin, din 22 noiembrie şi 6 decembrie. În ceea ce priveşte presa română şi ONG-urile româneşti, acestea trebuie să se adreseze direct Autorităţii Electorale Permanente, fie că vor să observe alegerile în secţiile de vot din ţară sau din străinătate. MAE nu poate intermedia în niciun fel această procedură.

Oana Marinescu a ţinut de asemenea să mulţumească partenerilor MAE în campania de informare publică privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 22 noiembrie în afara ţării: „Aş vrea să mulţumesc partenerilor noştri – am fost extraordinar de încântaţi să observăm cum companii din mediul privat, instituţii media, instituţii publice, de stat s-au implicat în această campanie benevol, fără nici un beneficiu financiar, ci pur şi simplu dorind să sprijine un efort în interesul comunităţii de români din străinătate. De aceea veţi putea remarca afişe postate în aeroporturi, la Poliţia de Frontieră, de asemenea rulează pe ecranele din Aeroportul Otopeni de aproape două săptămâni afişele legate de modul de votare, va fi derulat de asemenea cu sprijinul unei companii private un spot de informare pe tema alegerilor şi avem chiar şi companii de transport care ne vor sprijini pentru popularizarea modului în care cetăţenii români pot să voteze la alegeri, în afara ţării.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti