Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Concedierea lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza. Constrangeri procedurale. CJCE, C-63/08, Pontin
05.11.2009 | Razvan LUNGU, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Secţiuni: CJUE, Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Pontin, C-63/08, 29 ctombrie 2009

Politica socială – Protectia la locul de munca a lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza – Directiva 92/85/CEE – Articolele 10 si 12 – Interzicerea concedierii intre inceputul sarcinii si terminarea concediului de maternitate – Protectia jurisdictionala a drepturilor conferite justitiabililor de dreptul comunitar – Egalitate de tratament intre barbati si femei − Directiva 76/207/CEE − Articolul 2 alineatul (7) al treilea paragraf – Tratament mai putin favorabil al unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate – Restrangerea cailor de atac aflate la dispozitia femeilor concediate in timpul sarcinii

Curtea a fost sesizata de Tribunalul de Munca din d’Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Intrebarile preliminare:

„1) Articolele 10 si 12 din Directiva 92/85 trebuie sa fie interpretate in sensul ca nu se opun ca legiuitorul national sa supuna actiunea in justitie a salariatei gravide concediate in timpul sarcinii unor termene prestabilite, cum ar fi termenul de 8 zile impus prin al doilea paragraf al alineatului (1) al articolului 337 din Code du Travail, respectiv termenul de 15 zile impus prin al patrulea paragraf al aceluiasi alineat (1)?

2) In cazul unui raspuns afirmativ la prima intrebare, termenele de 8 si, respectiv, de 15 zile nu trebuie considerate ca fiind prea scurte pentru a permite salariatei gravide concediate in timpul sarcinii sa isi valorifice drepturile pe cale jurisdictionala?

3) Articolul 2 din Directiva 76/207 trebuie interpretat in sensul ca nu se opune ca legiuitorul national sa priveze salariata gravida concediata in timpul sarcinii de actiunea in justitie pentru daune interese pentru concediere abuziva astfel cum este prevazuta de articolul L. 124-11 alineatele (1) si (2) din Code du Travail pentru ceilalti salariati concediati?”

Raspunsurile Curtii:

„1) Articolele 10 si 12 din Directiva 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza [a zecea directiva speciala in sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] trebuie interpretate in sensul ca nu se opun legislatiei unui stat membru care prevede o cale de atac specifica referitoare la interzicerea concedierii lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza, prevazuta la respectivul articol 10, cale de atac exercitata potrivit modalitatilor procedurale proprii acestei actiuni, cu conditia ca acestea sa nu fie insa mai putin favorabile decat cele aferente actiunilor similare de natura interna (principiul echivalentei) si sa nu fie reglementate intr-un mod care sa faca practic imposibila exercitarea drepturilor recunoscute de ordinea juridica comunitara (principiul efectivitatii). Un termen de decadere de 15 zile, precum cel instituit prin articolul L. 337-1 alineatul (1) al patrulea paragraf din code du travail nu pare a fi de natura sa indeplineasca conditia respectiva, verificarea revenind instantei de trimitere.

2) Articolul 2 din Directiva 76/207/CEE a Consiliului din 9 februarie 1976 privind punerea in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, la formarea si la promovarea profesionala, precum si conditiile de munca, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2002/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 septembrie 2002, coroborat cu articolul 3 din Directiva 76/207 modificata trebuie sa fie interpretat in sensul ca se opune legislatiei unui stat membru, precum cea instituita prin articolul L. 337-1 din code du travail, specifica protectiei prevazute la articolul 10 din Directiva 92/85 in caz de concediere a lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza, care priveaza salariata gravida concediata in timpul sarcinii de o actiune jurisdictionala in despagubire, in timp ce aceasta este disponibila oricarui alt salariat concediat, atunci cand o astfel de limitare a cailor de atac constituie un tratament mai putin favorabil al unei femei legat de sarcina. Aceasta ar fi situatia, in special, atunci cand modalitatile procedurale aferente singurei actiuni disponibile in caz de concediere a lucratoarelor mentionate nu respecta principiul protectiei jurisdictionale efective a drepturilor conferite justitiabililor de dreptul comunitar, verificarea revenind instantei de trimitere.”

In sinteza:

Potrivit art. 10 si 12 din Directiva 92/85, statele membre trebuie, in esenta, sa ia masurile necesare pentru a interzice concedierea lucratoarelor in perioada de la inceputul sarcinii pana la terminarea concediului de maternitate.

Codul muncii din Luxemburg prevede ca salariata concediata poate sa ceara anularea masurii daca in termen de 8 zile de la notificarea concedierii transmite prin scrisoare recomandata angajatorului un certificat medical din care rezulta ca este gravida. Contestarea concedierii (si) pentru motiv de graviditate se poate face in termen de 15 zile de la incetarea contractului de munca, printr-o cerere adresata presedintelui instantei competente pentru solutionarea litigiilor de munca, care este competent sa constate nulitatea concedierii si sa dispuna mentinerea sau, dupa caz, reintegrarea salariatei. Daca nu a cerut anularea concedierii si reintegrarea, salariatul concediat poate formula o actiune in despagubire cu privire la concediere (fara reintegrare), in termen de trei luni de la concediere.

Cu privire la primele doua intrebari Curtea a apreciat, in esenta, ca legiuitorul national poate sa instituie termene prestabilite pentru exercitarea drepturilor, subliniind insa ca in speta termenele prevazute de legislatia din Luxemburg par scurte, nepotrivite (atat termenul de 8 zile cat si termenul de 15 zile), avand in vedere si starea de graviditate, adica determinand inconveniente procedurale de natura a ingreuna in mod excesiv exercitare drepturilor femeilor insarcinate rezultate din Directiva 92/85. Desi a facut astfel de aprecieri, Curtea a subliniat ca o asemenea verificare va reveni instantei de trimitere, care urmeaza sa aprecieze daca reglementarea nationala poate fi considerata conforma cu cerinta unei protectii jurisdictionale efective a drepturilor conferite justitiabililor de dreptul comunitar.

Cu privire la cea de a treia intrebare, avand in vedere ca si potrivit instantei de trimitere singura actiune aflata la dispozitia unei femei însarcinate care a fost concediata in timpul sarcinii este actiunea in constatarea nulitatii si in reintegrare, cu excluderea oricarei alte actiuni in domeniul dreptului muncii, precum actiunea în despagubire, Curtea a apreciat ca daca instanta de trimitere ar constata astfel o asemenea incalcare a principiului egalitatii de tratament, acestei instante, care este competenta sa faca aceasta verificare, i-ar reveni sarcina de a interpreta normele interne in sensul unei protectii jurisdictionale efective a drepturilor conferite femeilor insarcinate de dreptul comunitar.

Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti