« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

TVA pentru servicii de asistenta juridica. CJCE, C-246/08, Comisia/Finlanda
04.11.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Hotararea Curtii (Camera a treia) in cauza C-246/08, Comisia/Finlanda, 29 octombrie 2009

Neindeplinirea obligatiilor de catre un stat membru – A sasea directiva TVA – Articolul 2 punctul 1 si articolul 4 alineatele (1) si (2) – Notiunea «activitati economice» – Birouri publice de asistenta juridica – Servicii de asistenta juridica furnizate in cadrul unei proceduri judiciare in schimbul unei contributii partiale platite de beneficiar – Notiunea «legatura directa» intre serviciul furnizat si contravaloarea primita

Comisia a introdus actiune la 3 iunie 2008 impotriva Finlandei pentru neindeplinirea obligatiilor ce-i revin din a sasea directiva TVA 77/388 CEE a Consiliului privind armonizarea legislatiei statelor membre referitoare la impozitul pe cifra de afaceri – sistem comun de TVA.

Finlanda nu a aplicat TVA remuneratiei platite pentru consultanta juridica acordata de consilierii juridici angajati in cadrul biroului de asistenta juridica de stat, spre deosebire de serviciile echivalente prestate de consilierii juridici privati, care sunt supuse TVA. Potrivit legii finlandeze privind asistenta juridica, un avocat (privat) este intotdeauna supus platii TVA, in timp ce asistenta juridica acordata prin intermediul birourilor de asistenta judiciara, partial remunerata, nu este supusa TVA.

In opinia comisiei, in acest caz este vorba despre un tratament diferentiat din punct de vedere al TVA, al aceluiasi serviciu.

Guvernul finlandez a sustinut ca serviciile de asistenta juridica furnizate de birourile publice formeaza un tot indivizibil care nu ar putea fi considerat activitate economica, intrucat aceste servicii nu acopera costurile pe care le genereaza, ci sunt in principal finantate din fonduri publice.

In procedura precontencioasa, Comisia a adresat autoritatilor finlandeze o prima scrisoare. Autoritatile finlandeze au raspuns aratand ca desi regimul diferit in ce priveste TVA denatureaza concurenta, o denatureaza intr-o masura neglijabila, din moment ce alegerea facuta de beneficiar intre un consilier public si unul privat era determinata nu numai de supunerea la plata TVA. Considerand aceste explicatii insuficiente, Comisia a adresat Republicii Finlanda o scrisoare de punere in intarziere. Ea a apreciat ca aceasta concurenta a birourilor publice determina o denaturare semnificativa a concurentei.

Curtea a considerat ca, desi beneficiarii asistentei juridice platesc pentru serviciile prestate, discrepanta dintre totalul platilor facute de beneficiari si cheltuielile statului finlandez legate de biroul de asistenta juridica de stat pune in discutie existenta unei legaturi directe intre serviciu si prestatie, in esenta natura consultantei acordate in cadrul biroului de asistenta juridica de stat ca „activitate economica”, taxabila din perspectiva TVA. Din acest punct Comisia a mers mai departe, apreciind ca in speta Comisia nu a prezentat alte elemente susceptibile „sa demonstreze ca serviciile in cauza constituie astfel de activitati economice”.

Pentru acest motiv, actiunea a fost respinsa. In consecinta, problema daca si in ce masura activitatea birourilor de asistenta juridica de stat denatureaza concurenta nu a mai fost analizata.

Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD