Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Si statul trebuie sa plateasca penalitati de intarziere pentru datoriile lui fiscale
03.11.2009 | JURIDICE.ro, Alina Gorghiu

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unei propuneri legislative, pentru întârzierile la plata pensiilor, a şomajului, a contribuţiilor de 2% reţinute în vederea virării către ONG-uri şi a rambursărilor de TVA, statul va fi obligat să plătească penalităţi în cuantum de 0,1% din suma datorata pentru fiecare zi.

Denumirea propunerii: „Propunere legislativă privind unele măsuri pentru combaterea întârzierii la plată a sumelor datorate de instituţiile publice în baza unor înţelegeri de altă natură decât cea comercială şi a sumelor reprezentând creanţe fiscale ale contribuabililor.

În contextul actualei crize economice, care afectează toate păturile sociale, statul nu poate abuza de poziţia sa dominantă în raport cu persoanele fizice sau juridice care deţin faţă de instituţiile sale creanţe în urma unor contracte de alta natură decât cea comercială (ex: pensionari, şomeri, ONG-uri, sume datorate în urma unor contracte de adeziune, anumiţi salariaţi ai instituţiilor statului). În cursul anului 2009 au fost mai multe împrejurări în care pensiile au fost plătite cu mai multe zile întârziere, tot în 2009, întârzierile în rambursarea TVA către companii au crescut, ajungându-se ca, la sfârşitul verii, Ministerul de Finanţe sa datoreze companiilor 2 miliarde de lei in rambursări de TVA neefectuate la termen. Acest lucru a agravat serios situaţia mediului de afaceri, şi aşa lovit de criză, nevoit astfel să finanţeze guvernul cu banii săi. Prin urmare, statul, prin instituţiile sale, ar trebui să calculeze şi să plătească din oficiu penalităţi pentru fiecare zi de întârziere fără a fi necesare alte acţiuni din partea creditorilor (ex. cereri, acţiuni în instanţă etc.).

Iniţiativă legislativă vizează crearea unui cadru legal pentru urgentarea plăţilor sumelor reprezentând creanţe fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor. În acelaşi timp, urmăreşte protejarea şi urgentarea plăţii creanţelor care nu rezultă în urma unor contracte fără natură comercială, pe care creditorii le au faţă de instituţiile statului.

Proiectul vizează sancţionarea statului pentru neplata la timp a  pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj, contribuţiilor de 2% reţinute în vederea virării către ONG-uri. Totodată, statul va fi obligat sa plătească pentru întârzieri la rambursarea taxei pe valoare adăugată, a accizelor şi a altor sume virate în avans sau reţinute drept garanţie de la companii.

Potrivit propunerii debitorul plăteşte penalităţi de la data scadentei. Acestea sunt stabilite, prin propunere, la 0,1% din suma datorata pentru fiecare zi de întârziere, acelaşi cuantum pe care îl percepe şi statul de la contribuabili. Pentru banii pe care fiscul trebuie să-i restituie contribuabililor, scadenţa este la 45 de zile de la data cererii de rambursare (cazul principal este rambursarea TVA), cu excepţia  cazurilor în care banii au fost luaţi fără existenta unei baze legale, peste obligaţia legală sau trebuie restituiţi în baza unei hotărâri judecătoreşti, când scadenţa este la 5 zile de la data depunerii cererii. Cererea vizează doar rambursarea banilor, plata penalităţilor se face de drept, fără a mai fi necesara o alta cerere, ca până acum.

Apreciez că instituţiile statului nu pot beneficia de un credit neremunerat din partea contribuabilului atât timp cât contribuabilul nu beneficiază de un tratament similar în cazul în care nu îşi plăteşte în timp util obligaţiile fiscale.

av. Alina Gorghiu, deputat

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti