Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Bogdan Aurescu despre culisele procesului de la Haga


4 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comunicat MAE: „Lansarea volumului „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat

„Pentru mine această carte este în primul rând o mărturie sinceră nu numai şi nu atât despre mine, ci mai ales despre colegii din echipă, mai ales despre efortul lor excepţional pe care l-au depus ani de zile, l-au depus cu pasiune, îndârjire, cu multă trudă şi, nu puţin lucru, cu multă modestie… Această carte este despre o echipă admirabilă care şi-a făcut datoria”, a declarat astăzi Bogdan Aurescu, la lansarea volumului „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat”, publicat la editura Monitorul Oficial. Lansarea are loc la exact nouă luni de la pronunţarea Curţii Internaţionale de Justiţie în procesul privind „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”, pe data de 3 februarie 2009.

„Cartea aceasta este şi o mărturie sinceră despre ceea ce cred eu că avem nevoie, de exemplu despre legitimitate. Şi cred cu tărie că în această perioadă extrem de dinamică în plan internaţional, care nu aşteaptă evoluţiile interne dintr-o ţară sau alta, o perioadă cu foarte multe provocări, dar şi cu foarte multe oportunităţi, cred că legitimitatea profilului nostru internaţional ca popor, ca naţiune, stă – foarte simplu –  în ceea ce facem. În ceea ce facem  în mod concret, în proiectele de politică externă pe care le alegem şi pe care trebuie să le ducem la bun capăt pentru a fi respectaţi, aşa cum ştim că merităm”, a precizat Bogdan Aurescu. Totodată a adăugat că pentru a câştiga acest respect şi această legitimitate este nevoie de o muncă susţinută şi profesionistă, subliniind faptul că proiectele serioase de politică externă se construiesc „în ani de muncă perseverentă, pas cu pas”.

Bogdan Aurescu a mulţumit editurii Monitorul Oficial, instituţiilor partenere care au contribuit la succesul de la Haga, precum şi membrilor propriei echipe.

Importanţa muncii în echipă a fost evidenţiată şi în alocuţiunile invitaţilor care au realizat o scurtă prezentare a cărţii: Adrian Năstase, Mihai – Răzvan Ungureanu, Emil Hurezeanu şi Anca Ivaşcu, redactor şef la editura Monitorului Oficial.

Redactorul şef Anca Ivaşcu a precizat că propunerea de a realiza cartea înainte de pronunţarea deciziei de la Haga a fost motivată de importanţa ca eforturile echipei României să devină cunoscute indiferent de rezultat. „Cartea ne oferă răspunsuri pe înţelesul tuturor în legătură cu desfăşurarea procesului, cauzele pentru care s-a recurs la Curtea Internaţională de Justiţie, avantajele CIJ faţă de celelalte metode de soluţionare, locul şi rolul Insulei Şerpilor în proces, întrebări despre Curte, despre componenţa sa, despre procedură, inclusiv despre forţa juridică a hotărârii”, a descris Anca Ivaşcu volumul lansat astăzi.

„Această carte prezintă istoria unei premiere în diplomaţia românească”, a declarat Adrian Năstase, care a precizat că decizia de la Haga şi volumul lansat vor reprezenta repere extrem de importante, care să permită înţelegerea dosarelor de politică externă.  Adrian Năstase a salutat meritul întregii echipe şi a evidenţiat importanţa deciziei de a aduce în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie diferendul dintre România şi Ucraina cu privire la delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. „Ziua aceasta este probabil cea mai frumoasă din ultimii ani pentru şcoala de drept internaţional din România, dar şi pentru diplomaţia noastră”, a mai adăugat Adrian Năstase.

Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că volumul „intră între documentele fondatoare ale politicii externe româneşti contemporane, o carte care se aşează pe bun merit în biografia unei instituţii… o carte care face merit şi dă cumva o temă istoricilor de mai târziu, cei care vor avea şi răbdarea şi distanţa necesară pentru a studia istoria MAE fără patimă şi fără părtinire”. Mihai-Răzvan Ungureanu a adăugat că rezolvarea contenciosului cu Ucraina a presupus eforturile unor generaţii succesive de diplomaţi şi a însemnat foarte multă pasiune instituţională şi multă pasiune personală.„Este momentul să amintim că decizia din 2004 şi desfăşurarea ulterioară de forţe, care a antrenat nu doar MAE, ci şi MApN şi alte instituţii din statul român, încheindu-se cu bine, ne dă astăzi un sentiment de confort şi oarecum un sentiment de înţelegere asupra puterii pe care diplomaţia română o poate avea în clipa în care îşi strânge energiile spre îndeplinirea unui singur proiect major”, a subliniat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Emil Hurezeanu a descris cartea prin emoţiile pe care le induce: „Cartea transmite o pasiune, o dinamică dramatică a unui proces care se face sub ochii noştri, la care am fi putut participa şi noi şi la care participăm nu doar în momentul victoriei ci de la început până la sfârşit”. Totodată, a remarcat faptul că succesul procesului de la Haga „este o victorie de proiect a tinerei generaţii” şi porneşte de la „consensualitatea interesului naţional sesizat de toţi actorii”.

La eveniment au participat ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu, membrii echipei României în procesul de la Haga, personalităţi ale mediului academic, cultural, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass media.

Informaţii suplimentare

Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat la data de 3 februarie 2009 hotărârea sa în procesul România c. Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră.

Hotărârea CIJ, a 100-a hotărâre a Curţii de la Haga, recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României – în principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafaţă de 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,34% din zona de 12.200 km²  care a fost în dispută cu Ucraina

Volumul „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat” îi prezintă pe cei care au alcătuit echipa României şi oferă posibilitatea de a cunoaşte munca lor profesionistă. Textul este însoţit de un variat material documentar – hărţi, fotografii, grafice.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii