Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti

Acces efectiv. Taxa de timbru. Investigarea situatiei personale a reclamantului. CEDO, 45890/05, Adam vs. Romania
05.11.2009 | Razvan LUNGU, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

JURIDICE - In Law We Trust

Hotararea Curtii (Camera a treia) in cauza 45890/05, Adam vs. Romania, 3 noiembrie 2009

Reclamantul a formulat actiune in pretentii impotriva primarului si consiliului local din Timisoara solicitand contravaloare diminuarii valorii terenului proprietatea sa ca urmare a acordarii autorizatiei de constructie pentru un imobil alaturat proprietatii sale (un metru distanta).

Actiunea a fost anulata pentru neplata taxei de timbru (cca. 1700 EUR), desi reclamantul a cerut sa fie exonerat de plata taxei de timbru. Cererea de scutire a fost respinsa pe motiv ca reclamantul, care invocase faptul ca nu are posibilitatea sa plateasca, nu se afla intr-o stare de saracie.

Curtea a considerat ca instantele interne nu au facut o cercetare reala a capacitatii financiare a reclamantului in scopul de a determina posibilitatile acestuia de a achita taxa de timbru.

Avand in vedere ca taxa de timbru era la nivelul a cca 13 salarii medii iar instantele nu au investigat situatia sa personala pentru a pune in balanta interesele sale si pe cele ale administrarii justitiei, asa incat statul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura reclamantului un acces efectiv la tribunal, Curtea a apreciat ca a existat o violare in sensul art. 6 paragraful 1 din Conventie.

Statuand in echitate, Curtea a obligat statul roman sa plateasca reclamantului suma de 3000 euro daune morale. Solicitarea privind daunele materiale a fost respinsa, cu motivarea ca nu a fost dovedita legatura de cauzalitate intre anularea actiunii ca netimbrata si prejudiciul invocat de reclamant.

Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.