Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Acces efectiv. Taxa de timbru. Investigarea situatiei personale a reclamantului. CEDO, 45890/05, Adam vs. Romania
05.11.2009 | Razvan LUNGU, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Secţiuni: CEDO
JURIDICE - In Law We Trust

Hotararea Curtii (Camera a treia) in cauza 45890/05, Adam vs. Romania, 3 noiembrie 2009

Reclamantul a formulat actiune in pretentii impotriva primarului si consiliului local din Timisoara solicitand contravaloare diminuarii valorii terenului proprietatea sa ca urmare a acordarii autorizatiei de constructie pentru un imobil alaturat proprietatii sale (un metru distanta).

Actiunea a fost anulata pentru neplata taxei de timbru (cca. 1700 EUR), desi reclamantul a cerut sa fie exonerat de plata taxei de timbru. Cererea de scutire a fost respinsa pe motiv ca reclamantul, care invocase faptul ca nu are posibilitatea sa plateasca, nu se afla intr-o stare de saracie.

Curtea a considerat ca instantele interne nu au facut o cercetare reala a capacitatii financiare a reclamantului in scopul de a determina posibilitatile acestuia de a achita taxa de timbru.

Avand in vedere ca taxa de timbru era la nivelul a cca 13 salarii medii iar instantele nu au investigat situatia sa personala pentru a pune in balanta interesele sale si pe cele ale administrarii justitiei, asa incat statul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura reclamantului un acces efectiv la tribunal, Curtea a apreciat ca a existat o violare in sensul art. 6 paragraful 1 din Conventie.

Statuand in echitate, Curtea a obligat statul roman sa plateasca reclamantului suma de 3000 euro daune morale. Solicitarea privind daunele materiale a fost respinsa, cu motivarea ca nu a fost dovedita legatura de cauzalitate intre anularea actiunii ca netimbrata si prejudiciul invocat de reclamant.

Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti